Prima pagină » Știri externe » Biden percepe favorabil poziția senatorului SCHUMER, care cere demisia lui Netanyahu /”Preocupările grave” sunt ”împărtășite de mulți americani”

Biden percepe favorabil poziția senatorului SCHUMER, care cere demisia lui Netanyahu /”Preocupările grave” sunt ”împărtășite de mulți americani”

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat, vineri, că senatorul democrat Chuck Schumer, care i-a cerut demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu, a exprimat o poziție ”bună”, subliniind că ”preocupările grave” sunt ”împărtășite de mulți americani”, în contextul disensiunilor puternice dintre Washington și Guvernul Israelului.

Președintele Biden a anunțat că senatorul Chuck Schumer s-a consultat cu Președinția SUA înainte de a exprima această poziție.

”Senatorul Schumer i-a contactat pe colaboratorii mei de rang înalt înainte de acel discurs, nu vreau să intru în detalii despre discurs, a fost un discurs bun și cred că a exprimat preocupări grave, împărtășite nu doar de el, ci de mulți americani”, a declarat Biden vineri.

Schumer a cerut înlăturarea lui Netanyahu, Likud a respins ”dictatul”

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat, majoritar în Senatul SUA, a cerut joi înlăturarea de la putere a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, în contextul ofensivei israeliene din Fâșia Gaza.

”Pentru a îndeplini obiectivul soluției a două state, realitatea este că lucrurile trebuie să se schimbe. În momentul de față, există patru obstacole majore care stau în calea celor două state. Iar până vor fi eliminate din ecuație, nu va fi niciodată pace în Israel, în Fâșia Gaza și în Cisiordania. Cele patru obstacole majore sunt: Hamas și palestinienii care susțin și tolerează grupul; israelienii radicali de extremă-dreapta din Guvern și societate; președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas; premierul israelian, Benjamin Netanyahu”, a afirmat Chuck Schumer.

”Al patrulea obstacol major în calea păcii este premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a cedat prea frecvent cererilor extremiștilor, precum miniștrii Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir, și coloniștilor din Cisiordania. Îl cunosc de mult timp pe premierul Netanyahu. Chiar dacă am avut disensiuni vehemente în multe ocazii, voi respecta mereu curajul său extraordinar pentru Israel pe câmpul de luptă când era tânăr, cred că în inima sa are ca prioritate securitatea Israelului. Cu toate acestea, cred și că premierul Netanyahu și-a pierdut direcția permițând ca supraviețuirea sa politică să aibă precedent asupra celor mai bune interese ale Israelului. (…) Premierul Netanyahu a slăbit și structura politică și morală a Israelului, prin tentativele de corupere a sistemului judiciar. În calitatea mea de susținător al Israelului în întreaga viață, mi-a devenit clar că alianța guvernamentală a lui Netanyahu nu mai reprezintă interesele Israelului după 7 octombrie. Fiind o democrație, Israelul are dreptul de a-și alege liderii”, a afirmat Chuck Schumer.

Partidul condus de Netanyahu, Likud, a respins imediat apelul liderului grupului democrat din Senatul SUA.

”Israelul este o democrație independentă și mândră care l-a ales pe premierul Netanyahu, nu este o republică bananieră. Premierul Netanyahu are o politică determinată, susținută de majoritatea cetățenilor. Contrar a ceea ce spune Schumer, publicul israelian susține victoria completă asupra Hamas, respinge orice dictat internațional privind crearea unui stat palestinian terorist și se opune revenirii Autorității Palestiniene în Gaza. Ne așteptăm ca senatorul Schumer să respecte Guvernul-ales al Israelului, nu să îl submineze”, a reacționat partidul Likud.

Senatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican, minoritar în Senatul SUA, a criticat poziția lui Chuck Schumer.

”Israelul nu este o colonie a Americii, ai cărei lideri să fie pe placul partidului aflat la putere la Washington. Doar cetățenii Israelului ar trebui să spună cine le conduce Guvernul. Fie le respectăm deciziile, fie nu le respectăm democrația”, a afirmat Mitch McConnell.

Foto: Profimedia

Citește și:

Consiliul UE aprobă preliminar proiectul Sustenabilității corporative, care introduce STANDARDE în rețelele de aprovizionare

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și