Biden, Scholz, Macron și Starmer reafirmă sprijinul pentru eforturile UCRAINEI de a obține o „pace corectă”

Biden, Scholz, Macron și Starmer reafirmă sprijinul pentru eforturile UCRAINEI de a obține o „pace corectă”
Publicat: 18/10/2024, 22:26

Președintele SUA, Joe Biden, omologul său din Franța, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul britanic, Keir Starmer, au reafirmat, vineri, sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a respinge invazia militară rusă și de a obține o ”pace corectă”, prin respectarea principiilor Cartei ONU.

În Declarația comună emisă după reuniunea de la Berlin, Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer ”au condamnat războiul Rusiei contra Ucrainei” și au discutat despre planurile de asistență suplimentară ”în materie de securitate, la nivel economic și umanitar”, anunță Guvernul german.

Discuțiile privind asistența ”au vizat inclusiv utilizarea veniturilor provenite din activele ruse imobilizate prin sancțiuni, prin modalitățile stabilite la nivelul Grupului G7. Liderii au analizat și Planul Victoriei prezentat de președintele Volodimir Zelenski și au evidențiat determinarea de a susține în continuare eforturile Ucrainei de a obține o pace corectă și durabilă, în conformitate cu principiile Cartei ONU și prin respectarea suveranității și integrității teritoriale”, subliniază Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer.

Cu ocazia vizitei de la Berlin, Joe Biden a reiterat sprijinul pentru Ucraina și a catalogat invazia Rusiei ”atac asupra securității Europei”.

”Este vorba de un atac asupra principiilor care au protejat pacea și securitatea Europei de peste 75 de ani. America și Germania sunt principalii susținători ai Ucrainei în lupta sa pentru supraviețuire ca națiune liberă și independentă. În contextul în care Ucraina se apropie de o iarnă dură, trebuie să menținem determinarea în eforturile și susținerea noastră. Știu că sunt costuri majore, dar să nu înțelegeți greșit, acestea sunt mici în comparație cu o lume în care ar prevala agresiunile, în care state mari atacă state mici doar pentru că pot”, a subliniat Biden.

Scholz: NATO continuă susținerea Ucrainei, dar nu se va implica în război

La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a dat asigurări că NATO va continua sprijinul militar pentru Ucraina, dar nu va deveni parte în războiul cu Rusia.

”Suntem împreună de partea suveranității și integrității Ucrainei prin blocarea agresiunii Rusiei. Rămânem de partea Ucrainei cât timp va fi necesar. Poziția noastră este clară: susținem Ucraina cât de mult putem. În același timp, trebuie să ne asigurăm că NATO nu devine parte în război, ceea ce ar declanșa o catastrofă majoră. Suntem foarte conștienți de această responsabilitate”, a afirmat cancelarul Germaniei.

Anterior, Olaf Scholz a semnalat că este deschis discuțiilor directe cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în anumite condiții, pentru oprirea războiului din Ucraina.

”Este corect ca, în cazul în care suntem întrebați dacă vrem să avem discuții cu președintele Rusiei, răspundem: da, este una dintre variante. Dar avem principii clare, iar, în virtutea acestor principii, nu va fi luată niciodată vreo decizie fără acordul Ucrainei și niciodată fără acordul partenerilor noștri apropiați”, a afirmat Olaf Scholz, miercuri, într-un discurs rostit în Bundestag.

Președintele Ucrainei a prezentat ”planul victoriei”, Rusia îl consideră ”incorent”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat în Parlamentul de la Kiev ceea ce a numit ”planul victoriei” în războiul cu Rusia. Planul liderului de la Kiev prevede invitarea Ucrainei să adere la NATO, consolidarea pozițiilor forțelor militare ucrainene pe frontul din sud-estul țării prin continuarea atacurilor pe teritoriul Rusiei pentru a crea zone de securitate, instalarea unor capabilități militare pentru descurajarea militară a Rusiei și protejarea resurselor naturale ucrainene de către SUA și Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a transmis că este ”important” planul „victoriei” prezentat de președintele Ucrainei, semnalând însă că așteaptă și o inițiativă ”de pace”.

”Pentru noi, la nivel practic, planul victoriei este important, dar trebuie să facem legătura între planul victoriei și un plan de pace, pentru câștigarea războiului, dar și pentru câștigarea păcii, cele două lucruri trebuie să meargă împreună, de aceea, trebuie să susținem Ucraina nu doar din punct de vedere militar, ci și la nivel civil”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Rusia a respins imediat planul președintelui Ucrainei.

”Nu este un plan, ci sunt o serie de sloganuri incoerente”, a reacționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Foto: Profimedia

Citește și:

Biden cunoaște ce ripostă va avea Israelul contra Iranului /SUA, Franța, Germania și Marea Britanie cer armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Primele imagini cu soldații nord-coreeni care vor lupta în Ucraina. Numărul militarilor pregătiți de Phenian
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima...
Ce s-a întâmplat cu miliardara Truong My Lan, care a primit pedeapsa capitală pentru frauda...
Mario Fresh i-a plătit-o cu vârf și îndesat Alexiei Eram, după ce a ieșit cu...
Secretul longevității: sfaturile doctorului Vlad Ciurea pentru o viață sănătoasă și lungă. Ce trebuie să...
La 10 ani, Mihai a parcurs 40 de km pentru a colecta PET-uri şi a-şi...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
El este Mihai, băiețelul în vârstă de 10 ani care a plecat de acasă pentru...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Zelenski, la întâlnirea cu liderul NATO: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al alianţei
S-a întâmplat CU ADEVĂRAT! Cine I-A FURAT creierul lui Einstein după moarte
Se suspendă pe loc. Mașinile care nu trec ITP-ul: Sunt considerate o defecțiune majoră
Fenomenul Tunguska. Misterul exploziei care a aprins cerul după ciocnirea cu un obiect ceresc
Valeriu Pavel Dan s-a stins din viață la vârsta de 53 de ani. Celebrul actor...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a...
Ultimele momente ale lui Liam Payne în viață. Video-ul tulburător filmat cu puțin timp înainte...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Meta și Hollywood testează Inteligența Artificială care în curând ar putea genera filme