Președintele SUA, Joe Biden, omologul său din Franța, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul britanic, Keir Starmer, au reafirmat, vineri, sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a respinge invazia militară rusă și de a obține o ”pace corectă”, prin respectarea principiilor Cartei ONU.
În Declarația comună emisă după reuniunea de la Berlin, Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer ”au condamnat războiul Rusiei contra Ucrainei” și au discutat despre planurile de asistență suplimentară ”în materie de securitate, la nivel economic și umanitar”, anunță Guvernul german.
Discuțiile privind asistența ”au vizat inclusiv utilizarea veniturilor provenite din activele ruse imobilizate prin sancțiuni, prin modalitățile stabilite la nivelul Grupului G7. Liderii au analizat și Planul Victoriei prezentat de președintele Volodimir Zelenski și au evidențiat determinarea de a susține în continuare eforturile Ucrainei de a obține o pace corectă și durabilă, în conformitate cu principiile Cartei ONU și prin respectarea suveranității și integrității teritoriale”, subliniază Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Keir Starmer.
Cu ocazia vizitei de la Berlin, Joe Biden a reiterat sprijinul pentru Ucraina și a catalogat invazia Rusiei ”atac asupra securității Europei”.
”Este vorba de un atac asupra principiilor care au protejat pacea și securitatea Europei de peste 75 de ani. America și Germania sunt principalii susținători ai Ucrainei în lupta sa pentru supraviețuire ca națiune liberă și independentă. În contextul în care Ucraina se apropie de o iarnă dură, trebuie să menținem determinarea în eforturile și susținerea noastră. Știu că sunt costuri majore, dar să nu înțelegeți greșit, acestea sunt mici în comparație cu o lume în care ar prevala agresiunile, în care state mari atacă state mici doar pentru că pot”, a subliniat Biden.
”Suntem împreună de partea suveranității și integrității Ucrainei prin blocarea agresiunii Rusiei. Rămânem de partea Ucrainei cât timp va fi necesar. Poziția noastră este clară: susținem Ucraina cât de mult putem. În același timp, trebuie să ne asigurăm că NATO nu devine parte în război, ceea ce ar declanșa o catastrofă majoră. Suntem foarte conștienți de această responsabilitate”, a afirmat cancelarul Germaniei.
Anterior, Olaf Scholz a semnalat că este deschis discuțiilor directe cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în anumite condiții, pentru oprirea războiului din Ucraina.
”Este corect ca, în cazul în care suntem întrebați dacă vrem să avem discuții cu președintele Rusiei, răspundem: da, este una dintre variante. Dar avem principii clare, iar, în virtutea acestor principii, nu va fi luată niciodată vreo decizie fără acordul Ucrainei și niciodată fără acordul partenerilor noștri apropiați”, a afirmat Olaf Scholz, miercuri, într-un discurs rostit în Bundestag.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat în Parlamentul de la Kiev ceea ce a numit ”planul victoriei” în războiul cu Rusia. Planul liderului de la Kiev prevede invitarea Ucrainei să adere la NATO, consolidarea pozițiilor forțelor militare ucrainene pe frontul din sud-estul țării prin continuarea atacurilor pe teritoriul Rusiei pentru a crea zone de securitate, instalarea unor capabilități militare pentru descurajarea militară a Rusiei și protejarea resurselor naturale ucrainene de către SUA și Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a transmis că este ”important” planul „victoriei” prezentat de președintele Ucrainei, semnalând însă că așteaptă și o inițiativă ”de pace”.
”Pentru noi, la nivel practic, planul victoriei este important, dar trebuie să facem legătura între planul victoriei și un plan de pace, pentru câștigarea războiului, dar și pentru câștigarea păcii, cele două lucruri trebuie să meargă împreună, de aceea, trebuie să susținem Ucraina nu doar din punct de vedere militar, ci și la nivel civil”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
”Nu este un plan, ci sunt o serie de sloganuri incoerente”, a reacționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.
Foto: Profimedia
Citește și: