BILANȚ. Cel puțin 14 morți în urma ciclonului Amphan
Cel puțin 14 oameni au murit și mii de case au fost distruse după ce ciclonul Amphan, descris de specialiști ca fiind un „superciclon”, a lovit miercuri estul Indiei și Bangladeshul.
Acest ciclon pune o presiune imensă pe autoritățile din cele două țări, în condițiile în care pandemia de COVID-19 afectează tot mai puternic regiunea din sudul Asiei, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.
Statul indian West Bengal este regiunea cel mai puternic lovită de acest ciclon. Statul a înregistrat vânturi de până la 185 de kilometri pe oră.
Șefa Guvernului local din West Bengal, Mamata Banerjee, a declarat că cel puțin zece oameni au murit în statul condus de ea, iar două districte au fost în mod special afectat de furtună.
Ea a informat că, deși 500.000 de persoane au fost evacuate înaintea sosirii ciclonului, autoritățile din statul său nu au prevăzut forța reală a acestuia. Comunicațiile în mai multe zone din West Bengal sunt întrerupte, a mai declarat ea.
Ploile vor continua și în următoarele zile, iar cele mai puternic lovite regiuni sunt cele mai izolate.
„Ne confruntăm cu un dezastru mai mare decât cel provocat de COVID-19”, a declarat Banerjee.
În capitala statului, Calcutta, vântul puternic a răsturnat mașini și a dărâmat copaci și stâlpi de înaltă tensiune. O parte din oraș a rămas fără energie electrică. Potrivit unui oficial local, mii de locuințe improvizate au fost distruse de vânt.
Cel puțin patru oameni au murit și în țara vecină, Bangladesh, potrivit oficialilor locali, care au adăugat că mai multe districte au rămas fără energie electrică în urma ciclonului.
Autoritățile din Bangladesh au anunțat că au mutat aproximativ 2,4 milioane de persoane în peste 15.000 de adăposturi, pentru a le feri de ciclon.
Cu toate acestea, autoritățile se tem că recoltele ar putea fi afectate la nivel național de forța ciclonului.
Amphan, cea mai puternică furtună din Golful Bengal
Superciclonul Amphan a devenit luni noaptea cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Golful Bengal, după ce a atins viteze ale vântului de până la 270 de kilometri pe oră, potrivit datelor furnizate de autoritățile americane.
Ciclonul vine în contextul în care cele două țări depun eforturi considerabile pentru a putea limita numărul de cazuri de COVID-19.