Autoritățile de la Beirut anunță că bilanțul exploziei petrecute marți în zona portuară a capitalei libaneze a ajuns la 100 de morți și cel puțin 4.000 de răniți.
Pe măsură ce echipele de intervenție și salvare intervin în continuare pentru a căuta victime și eventuali supraviețuitori de sub dărâmături, autoritățile se tem că bilanțul ar urma să crească în următoarele ore și zile, notează site-ul agenției de presă Reuters.
Explozia de marți, produsă la un depozit unde existau cantități foarte mari de material exploziv, a fost cea mai puternică din ultimii ani din Liban, țară care deja se confruntă cu o criză economică de proporții și cu o creștere rapidă a numărului de persoane infectate cu coronavirus.
Președintele țării, Michel Aoun, a anunțat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu, folosit în fertilizatori, dar care este utilizat și pentru fabricarea de bombe, fusese depozitat timp de șase ani în portul Beirut fără măsuri de securitate, ceea ce Aoun a descris ca fiind „inacceptabil”.
El a cerut organizarea unei ședințe de urgență a Cabinetului, miercuri.
Oficialii nu au dat încă detalii cu privire la cauzele producerii exploziei. O sursă de securitate, dar și presa locală, a anunțat că explozia ar fi fost cauzată de muncitorii care au folosit un aparat de sudură în interiorul depozitului.
„E ca un teatru de război. Sunt fără cuvinte. Este o catastrofă pentru Beirut și pentru Liban”, a spus primarul Beirutului, Jamal Itani, în timp ce a mers la locul exploziei.
Primarul a estimat pagubele la câteva miliarde de dolari.
Directorul Crucii Roșii libaneze, George Kettani, a explicat că cel puțin 100 de persoane au murit până acum în urma exploziei.
„Încă facem verificări în zonă. Ar putea fi mai multe victime, dar sper că nu este cazul”, a spus oficialul.
Kettani a declarat miercuri pentru postul local LBCI că oficialii Crucii Roșii, împreună cu Ministerul Sănătății de la Beirut, fac eforturi pentru a înființa noi morgi, întrucât cele deja existente sunt supraaglomerate.
Ministrul Sănătății din Liban a declarat marți noaptea că multe persoane sunt încă date dispărute.
„Foarte mulți oameni sunt dispăruți. Oamenii sună la departametele de urgență pentru a afla informații despre cei dragi. Este foarte greu să facem căutările noaptea pentru că nu avem energie electrică”, a spus Hamad Hasan, ministrul Sănătății.
Explozia de marți de la Beirut a avut loc cu doar trei zile înainte ca o instanță ONU să dea verdictul în procesul privind asasinarea, în 2005, a fostului premier al Libanului, Rafik Hariri.
Deflagrația a fost atât de puternică încât a fost auzită și în Cipru, Israel și Iordania.