Bilanțul persoanelor ucise în clubul din Orlando, revizuit la 49

Publicat: 13 06. 2016, 20:31
Actualizat: 30 08. 2016, 15:54
Zeci de trupuri au fost scoase, luni, din clubul Pulse, iar, de dimineață, 48 dintre cele 49 de victime au fost identificate. Potrivit primarului din Orlando, Buddy Dyer, familiile a 26 de victime au fost notificate, potrivit The New York Times.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful poliției locale, John Mina, a declarat că polițiștii au avut, în noaptea atacului, trei confruntări directe cu Omar Mateen, care a murit împușcat.

 
Pe de altă parte, ministerul saudit de interne a confimat informația avansată și de postul american NBC, potrivit căreia Omar Saddiqui Mateen, autorul atacului, se întorsese de două ori în Arabia Saudită, în 2011 și 2012, într-o acțiune de pelerinaj. Deși fusese citat și interogat, ulterior, de federalii americani, fiind suspectat de simpatii teroriste, acesta a fost lăsat în pace, mai notează Le Figaro.

„Un act de teroare și un act de ură”, a calificat președintele SUA, Barack Obama, atacul. Șeful administrației de la Washington a spus că nu se știu exact motivele trăgătorului, însă că acesta era o persoană „plină de ură”.

 
Atacatorul, identificat ca fiind Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană, în vârstă de 29 de ani, ar fi sunat înainte de masacru la 911, identificându-se și declarându-și susținerea față de Statul Islamic, informează autoritățile americane. În cadrul aceluiași apel, Matten a făcut referire și la atacul cu bombă din 2013, de la maratonul din Boston. De altfel, agenția oficială a jihadiștilor, Amaq, a susținut că atacul a fost pus în practică de un combatant ISIS, conform Washington Post.
 
„Se pare că își planificase din timp atacul și era bine organizat”, a declarat șeful poliției locale din Orlando, John Mina, adăugând că bărbatul avea la el o armă de asalt (AR-15), un pistol și un „dispozitiv suspect” atașat de corp. Autoritățile locale au catalogat atacul drept un „act de terorism intern”, iar FBI a deschis o anchetă, în acest caz. Ulterior federalii au anunțat că Mareen fusese anchetat de două ori, fiind suspectat de simpatii teroriste, însă probele nu au susținut acuzațiile.

În schimb, tatăl atacatorului a insistat însă asupra faptului că religia nu a avut nimic de-a face cu acțiunea fiului său și s-a declarat șocat de cele întâmplate. În schimb, acesta a declarat că Mateen a fost mânat de furia resimțită după ce a văzut doi bărbați sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă: „Mateen a văzut doi bărbați care se sărutau în fața soției și fiului lui și s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: ‘Se sărutau și se atingeau în fața fiului meu! Și apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbați în timp ce se pupau'”.

Supraviețuitori ai atacului sângeros au povestit clipele de groază prin care au trecut.

„Eram în club și mă distram și am auzit niște sunete ca la fosurile de artificii sau când spargi baloanele și am crezut că face parte din spectacol. Apoi am auzit oamenii țipând și au început să fugă. Am realizat că nu este un show. Oamenii țipau și alergau, însă împușcăturile nu se opreau”, a spus un supraviețuitor.

Mama unui tânăr de 30 de ani care și-a pierdut viața în club a prezentat ultimele sms-uri transmise de fiul său. Ea i-a trimis acestuia un mesaj să-l întrebe dacă este în regulă, însă răspunsul a fost înfiorător. „Sunt blocat în baie”. După ce l-a întrebat în ce club este, răspunsul a fost „Pulse. Sună la Poliție”. Ultimul mesaj este cutremurător: „Voi muri”.