Prima pagină » Știri externe » Bilanțul victimelor Ebola: Au murit 2.461 de persoane și au fost descoperite 4.985 de cazuri

Bilanțul victimelor Ebola: Au murit 2.461 de persoane și au fost descoperite 4.985 de cazuri

Bilanțul victimelor Ebola: Au murit 2.461 de persoane și au fost descoperite 4.985 de cazuri
Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 2.461 de persoane în Africa de Vest din 4.965 de cazuri, potrivit unui bilanț al OMS publicat marți, relatează AFP.

CELE TREI ȚĂRI CELE MAI AFECTATE: LIBERIA, SIERRA LEONE ȘI GUINEEA

În cele trei țări cele mai afectate, Liberia, Guineea și Sierra Leone, 47% din cazuri au fost înregistrate în ultimele 21 de zile.

Epidemia, cea mai gravă de la apariția virusului în 1976, a pornit din Guineea la începutul anului. De atunci, Liberia a înregistrat 1.296 de morți din 2.407 cazuri, potrivit bilanțului datând din 9 septembrie.

Guineea și Sierra Leone, celelalte două țări cele mai afectate, au înregistrat 595 de morți din 936 de cazuri, respectiv 562 de morți din 1.620 de cazuri, potrivit unor bilanțuri datând din 13 septembrie.

ALTE ȚĂRI AFECTATE ÎN AFRICA

Nigeria a înregistrat opt morți din 21 de cazuri, potrivit un bilanț datând din 13 septembrie.

Senegalul a înregistrat un caz, un student originar din Guineea a cărui vindecare a fost anunțată de autoritățile senegaleze la 10 septembrie.

UN FOCAR DISTINCT ÎN REPUBLICA DEMOCRATĂ CONGO

O epidemie de Ebola afectează totodată o regiune din nord-vestul Republicii Democrate Congo, distinctă de cea din Africa de Vest. Începând din 11 august, atunci când și-a făcut apariția, această epidemie a provocat moartea a 39 de persoane, între care opt angajați în domeniul sănătății, potrivit unor date comunicate la 14 septembrie de autorități.

CINCI SPECII DIFERITE

Există cinci specii ale virusului Ebola. Potrivit OMS, epidemia care afectează Africa de Vest este cauzată de specia Zair, iar cea care afectează Republica Democrată Congo ar avea o dublă specie: Zair și Sudan. Dar analize sunt în curs în vederea confirmării acestor informații, potrivit OMS.

Potrivit OMS, virusul Ebola nu mai poate fi transmis într-o țară „după 42 de zile de la ultimul caz înregistrat”.

Boala provocată de virusul Ebola poate atinge o rată a mortalității de 90%.

Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale precum sângele persoanelor infectate cu acest virus. Perioada de incubare – timpul scurs între infectare și apariția simptomelor – durează între două și 21 de zile. Pacientul poate transmite virusul din momentul în care începe să aibă simptome. El nu îl poate transmite în perioada de incubare.

Potrivit OMS, după tratarea bolii, bărbații încă mai pot transmite virusul prin spermă într-o perioadă de până la șapte săptămâni.

 

Autor

Citește și