Bill Clinton, asul din mâneca lui Barack Obama pentru câștigarea unui nou mandat. Înțelegerile de culise care ar putea să o facă pe HILLARY PREȘEDINTĂ
Odată un trio divizat de lupta intrapartinică pentru putere, Barack Obama și soții Clinton au devenit o echipă unită de imperativul acestui an electoral: păstrarea puterii după alegerile prezidențiale din 6 noiembrie.
Au trecut doar patru ani de când fostul președinte Bill Clinton profita de orice ieșire publică pentru a-l ataca pe Barack Obama, care, la acea vreme, era contracandidatul lui Hillary Clinton în cursa pentru învestitura democrată la prezidențialele din 2008.
Barack Obama a câștigat alegerile primare democrate din acel an, a devenit candidatul partidului său la acel scrutin și, în cele din urmă, noul președinte american, iar Hillary Clinton a fost numită Secretar de Stat.
Acum, într-un nou an electoral, când cursa pentru prezidențiale devine din ce în ce mai aprinsă o dată cu certitudinea că Mitt Romney va câștiga alegerile primare republicane și va fi contracandidatul lui Obama, președintele american și-a scos cei doi ași din mânecă: pe Bill Clinton și, deloc surprinzător, pe Osama bin Laden.
La un an de la raidul american în Pakistan, în cursul căruia a fost ucis Osama Bin Laden, inamicul numărul 1 al Statelor Unite, Bill Clinton a apărut în cel mai puternic clip electoral al campaniei Obama 2012.
Fostul președinte american, și el printre liderii SUA care au încercat să îl găsească pe liderul terorist în timpul mandatelor lor, laudă curajul lui Barack Obama de a lua „decizia cea mai dificilă și mai onorabilă”.
„George Bush a zis un lucru corect: președintele e decidentul-șef”, explică Bill Clinton.
„(Obama, n.red.) știa ce putea să se întâmple. Dacă trupele Seal intrau în ascunzătoare și nu era Bin Laden cel care stătea acolo? Dacă ar fi fost capturați sau uciși? Consecințele ar fi fost îngrozitoare pentru el„, mai spune Bill Clinton, care, la 11 ani de când a plecat de la Casa Albă, continuă să fie unul dintre cei mai iubiți președinți americani.
La finalul aceluiași spot, în stilul campaniei electorale americane, care are mai mereu o componentă de publicitate negativă, Clinton trece la viitorul contracandidat al lui Barack Obama, fostul guvernator al statului Massachusetts, republicanul Mitt Romney. Este redată declarația lui Romney din 2007, când îl critica pe Obama pentru continuarea „vânătorii” lui Bin Laden.
„Nu merită să răscolești cerul și pământul și să cheltuiești miliarde pentru a captura o singură persoană”, spunea, la acea vreme, republicanul.
Acesta nu este primul moment al anului electoral 2012 când Bill Clinton îl susține pe Barack Obama.
Fostul președinte, care este unul dintre cei mai puternici oameni din Partidul Democrat când vine vorba despre atras donatori importanți pentru campaniile electorale, este responsabil de o parte semnificativă din cele 191,7 milioane de dolari pe care le-a primit Barack Obama pentru a-și asigura încă patru ani la Casa Albă (potrivit datelor oficiale ale Federal Election Commission).
În ceea ce-l privește pe cel de-al treilea membru al trioului Obama-Clintoni, Hillary Rodham Clinton, relația ei cu actualul președinte american s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. În timpul acestui mandat al Administrației Obama, Hillary a trecut peste resentimentele produse de lupta pentru învestitura democrată din 2008 și și-a consolidat imaginea politică în calitate de Secretar de Stat.
Motivul pentru care familia Clinton se folosește de toate resursele pe care le are la dispoziție pentru a-l ajuta acum pe Obama este că, peste patru ani, situația se va inversa.
După cum s-a scris în mai multe cărți din ultimii ani – una dintre ele fiind „Obama’s Wars”, a jurnalistului din Afacerea Watergate Bob Woodward – , în 2008, democrații au decis că America era pregătită pentru primul președinte de culoare, dar nu și pentru primul președinte femeie. În timpul negocierilor interne, la care celebrul jurnalist american a avut acces, s-a decis că Hillary va fi candidatul democraților la Casa Albă după ce Obama va fi dus la bun sfârșit două mandate. Bineînțeles, cu condiția ca fosta primă doamnă să treacă de alegerile primare democrate.
Pe măsură ce campania prezidențială din Statele Unite se va apropia de punctul culminant (ultimele două luni), este de așteptat ca Bill Clinton să fie tot mai implicat în atragerea de voturi și bani pentru Barack Obama, serviciu pe care Obama ar urma să i-l facă la rândul său lui Hillary în 2016.
Clinton despre Obama, în 2008