Fostul președinte american Bill Clinton se întoarce într-o cursă pentru Casa Albă și a primit un rol deosebit de important în cursa electorală a lui Barack Obama, potrivit mai multor oficiali din campania actualului lider SUA, citați de The Guardian.
Bubba, cum este poreclit Clinton, l-a înclocuit pe vicepreședintele Joe Biden și va susține principalul discurs de la Convenția Națională a Partidului Democrat din 5 septembrie – cel mai mare eveniment electoral de dinaintea alegerilor prezidențiale din 6 noiembrie.
Potrivit Associated Press, Obama și Biden au decis împreună că trebuie să îl scoată în față pe Bill Clinton, iar președintele SUA i-a făcut personal propunerea predecesorului său, acesta din urmă acceptând „entuziasmat”.
Deși nu va fi prima dată când Clinton va pleda pentru realegerea lui Obama, el apărând la diferite evenimente și în clipuri electorale în lunile trecute, gestul implică mult mai mult decât rostirea unui simplu discurs.
Citește și Bill Clinton, asul din mâneca lui Barack Obama pentru câștigarea unui nou mandat. Înțelegerile de culise care ar putea să o facă pe HILLARY PREȘEDINTĂ
În primul rând, echipa de campanie a lui Obama speră să profite de pe urma popularității lui Bill Clinton, care, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat în trecut, rămâne cel mai popular președinte american al ultimelor decenii.
Dincolo de capitalul de imagine, însă, Barack Obama are mare nevoie de susținerea lui Clinton și a tuturor oficialilor democrați pe care fostul președinte îi are în spate.
În discursul său, care va transmis în direct și în prime-time de televiziunile americane, Bill Clinton va încerca să îi convingă pe democrații prezenți la convenția din Carolina de Nord, că Barack Obama trebuie să rămână în funcție, spre binele țării. Accentul va cădea pe politicile economice, potrivit The Guardian.
Pentru ca Bill Clinton să fie cu adevărat personajul principal al serii, Barack Obama și Joe Biden își vor susține discursurile în fața a peste 70.000 de oameni abia în următoarea seară, când actualul președinte va accepta în mod oficial nominalizarea partidului său pentru competiția electorală.
Convențiile naționale sunt punctul culminant al campaniilor prezidențiale din Statele Unite. Ele vin la finalul alegerilor primare, scrutinurile prin care cele două mari partide americane – Republican și Democrat – își desemnează candidatul pentru alegerile prezidențiale. De obicei, președintele în exercițiu (dacă e la primul mandat) este desemnat din oficiu candidat al partidului său, astfel că singura cursă reală este în partidul de opoziție, cum este anul acesta cazul republicanilor.
Numele celui care câștigă candidatura nu este niciodată o surpriză a convențiilor, deoarece el este cunoscut din ultimele luni ale alegerilor primare, uneori chiar și după Super Tuesday (luna martie, zi în care au loc mai multe alegeri în state diferite). În schimb, convențiile sunt printre cele mai bune ocazii pentru ca politicienii americani să își atragă susținători – fie că este vorba despre sprijin politic, electoral sau financiar.