Bill Clinton vrea reguli clare cu privire la spionarea șefilor de stat
Fostul președinte american Bill Clinton a apreciat că dezvăluirile privind spionarea unor șefi de stat de către Agenția americană pentru Securitatea Națională (NSA) au afectat imaginea Americii pe plan internațional și au sporit necesitatea unor reforme, relatează AFP.
„Cred că avem nevoie de reguli foarte explicite cu privire la interceptarea conversațiilor liderilor străini”, a declarat Clinton, într-un interviu pentru postul de televiziune american Fusion difuzat marți.
El a subliniat că în timpul președinției sale (1993-2001), o astfel de decizie depindea de lideri. „Dacă credeam că ei comiteau acțiuni ostile Statelor Unite (…), atunci (agențiile americane de informații) o puteau face. Dar nu sunt sigur, nu aveam capacitea la acea vreme să facem ceea ce se face în prezent”, a spus democratul.
„Avem nevoie de mai multă transparență, de mai multă protecție a vieții private și de mai multă securitate”, a adăugat el. „Suntem într-o situație în care oamenii nu știau ce se întâmplă. Și, având în vedere modul în care au fost utilizate datele, nu este evident că acest lucru ne-a maximizat securitatea, ci este evident că oamenii cred că și-au pierdut un pic din viața privată”, a continuat Clinton.
„Este foarte important să purtăm o discuție cu adevărat publică despre care ar trebui să fie regulile”, a spus el.
Fostul președinte american a recunoscut că dezvăluirile declanșate de fostul consultant al NSA Edward Snowden au avut un impact negativ.
„Nu doar în America Latină, ci și în Europa și Asia. Este, de altfel, interesant, deoarece în unele dintre aceste țări s-a dovedit că anumite guverne făceau același lucru sau că alte guverne ne-au dat permisiunea să facem acest lucru”, a spus fostul șef de stat.
De la primele dezvăluiri ale lui Snowden, în iunie, în Statele Unite au fost elaborate proiecte multiple de reformare a legilor care stabilesc cadrul practicilor supravegherii NSA. Președintele Barack Obama s-a declarat în favoarea unei consolidări a măsurilor privind tutela și controlul exercitate de Congres și justiție, iar unii reformatori intenționează să meargă și mai departe și să pună capăt programelor de colectare masivă a metadatelor cetățenilor americani.