BIO: Mihail Saakașvili, protejatul occidentalilor acuzat de autoritarism
Dezvăluirea recentă a unui scandal de tortură într-o închisoare din Tbilisi, condamnat de comunitatea internațională, a pătat imaginea Guvernului și a plasat partidul său într-o situație delicată, cu câteva zile înaintea scrutinului din Georgia.
Saakașvili trebuie, în principiu, să părăsească puterea în 2013, când i se încheie cel de-al doilea mandat prezidențial, dar numeroși georgieni cred că, dacă va trece cu succes proba alegerilor legislative, ar putea rămâne multă vreme o forță politică majoră în țară.
În timp ce criticii săi îl acuză că a devenit un autocrat, sondajele arată că el rămâne omul politic cel mai popular din această mică republică din Caucaz.
La vârsta de 44 de ani, el acționează cu aceeași energie și chiar aceeași încredere ca atunci când a preluat putere după „revoluția trandafirului”, în 2003.
Ambițios, impulsiv, acest jurist charismatic format în Statele Unite și Franța, care vorbește cinci limbi străine, a conferit un suflu nou Georgiei atunci când l-a îndepărtat de la putere pe președintele Eduard Șevardnadze, fost cadru de partid și ministru al Afacerilor Externe în Uniunea Sovietică, acuzat de fraude electorale.
Imaginea tânărului revoluționar care a intrat în Parlament în noiembrie 2003, având în mână un trandafir a făcut înconjurul lumii. Ales la scurt timp după această întâmplare, la vârsta de 36 de ani, cu 96 la sută din voturi, el devine cel mai tânăr șef de stat european și încarnează visul democratic în fosta URSS.
Protejat al occidentalilor și mai ales al Statelor Unite, el se concentrează pe modernizarea țării, devastată de sărăcie și corupție, promițând reforme economice și curtând investitorii străini.
Dar în 2007, imaginea lui este pătată de manifestațiile opoziției dispersate cu gaze lacrimogene, luarea cu asalt al televiziunii opoziției și decretarea stării de urgență.
Tactician fin, fiul unui medic și cu o mamă istoric, născut la Tbilisi la 21 decembrie 1967, el reușește să preia inițiativa convocând spre surprinderea generală alegeri prezidențiale anticipate pe care le câștigă.
În timp ce tensiunea cu Rusia vecină nu încetează să crească, el decide să preia controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud la 8 august 2008, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, o operațiune care îl va costa scump.
Rusia intervine și ocupă o mare parte din Georgia. Tbilisi pierde acest război de cinci zile în urma căruia Moscova recunoaște independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian.
Chiar dacă Europa condamnă intervenția rusă în Georgia, ea se distanțează de ofensiva autorităților de la Tbilisi.
Statele Unite și UE acordă totuși un ajutor de 4,5 miliarde de dolari pentru susținerea Georgiei, ceea ce îi permite lui Saakașvili să domine alegerile locale de după conflict.
În 2011, reputația sa suferă o nouă lovitură, cu moartea a două persoane în dispersarea violentă a unei manifestații. La scurt timp după aceasta, Parlamentul înăsprește legea privind demonstrațiile.
Potrivit criticilor săi, Mihail Saakașvili a eșuat în a eradica sărăcia, dar susținătorii săi observă că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor aproape că s-a triplat de la preluarea puterii de către acesta.