Poliția din Coreea de Sud efectuează o percheziție în biroul prezidențial din Seul, ca urmare a încercării eșuate a președintelui Yoon Suk Yeol de a impune legea marțială săptămâna trecută.
Optsprezece anchetatori au fost trimiși la biroul prezidențial pentru a confisca documente legate de o reuniune a cabinetului care a avut loc în noaptea declarării legii marțiale, potrivit presei locale.
Poliția a declarat că, deși i s-a permis accesul în birourile administrației publice, nu poate intra în clădirea principală a biroului lui Yoon, care este blocată de gărzile de securitate, potrivit BBC.
Președintele Yoon, care se numără printre suspecții enumerați în mandatul de percheziție, nu se afla în biroul său când au început perchezițiile. Ofițerii negociază acum cu echipa sa de securitate modul în care va fi efectuată percheziția.
Echipele de securitate ale președinților anteriori au refuzat accesul anchetatorilor pentru a efectua astfel de percheziții. Experții spun că încercarea de percheziție arată, totuși, că autoritățile cresc presiunea asupra președintelui Yoon și a aliaților săi.
„Perchezițiile înseamnă că investigațiile se intensifică, inclusiv pentru Yoon”, a declarat Mason Richey, profesor asociat la Universitatea Hankuk de Studii Externe din Seul.
„Având în vedere ceea ce credem că știm deocamdată, Yoon va fi probabil pus sub acuzare mai devreme decât mai târziu. Fie înainte, fie după, el va fi probabil arestat, interogat și, în cele din urmă, acuzat de insurecție.”
Profesorul Richey a adăugat, totuși, că „situația rămâne încă fluidă”.
Ultima dată când biroul unui președinte a fost percheziționat a fost în decembrie 2019, în legătură cu o acuzație de corupție împotriva fostului viceprimar din Busan. Procuratura nu a pătruns în incinta biroului la momentul respectiv, dar a primit materialul de la birou, conform protocolului.
Președintele Yoon, care a rămas în funcție în ciuda unui vot de destituire și a numeroaselor apeluri să își dea demisia, se confruntă cu numeroase anchete din partea mai multor instituții guvernamentale, sub acuzația de insurecție și trădare.
Între timp, fostul ministru al Apărării al țării, Kim Yong-hyun, care și-a asumat responsabilitatea pentru declararea legii marțiale, a încercat să se sinucidă în timp ce se afla în detenție marți seara, a declarat un oficial.
Fostul ministru al Apărării a fost arestat duminică și este în prezent ținut într-o cameră de gardă și „nu are probleme de sănătate în prezent”, au declarat reprezentanții Ministerului.
Percheziția marchează cea mai recentă evoluție din ceea ce a fost o săptămână tumultoasă în politica din Coreea de Sud.
Mulți oficiali apropiați de Yoon au demisionat în urma declarației legii marțiale.
Parlamentarii din partidul de guvernământ s-au unit pentru a boicota un vot de destituire a lui Yoon din funcția de președinte, după ce acesta a fost de acord să își scurteze mandatul și să nu se implice în afaceri interne și externe.
Cu toate acestea, Partidul Democrat din opoziție, care deține majoritatea în Parlament, a criticat acordul, liderul său Park Chan-dae numindu-l „o a doua insurecție ilegală, neconstituțională și o a doua lovitură de stat”.
Nu este clar ce autoritate are acum Yoon, dacă mai are vreo autoritate, iar protestatarii sunt încă pe străzi și îi cer să se retragă.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: