Biserica Anglicană a început să vândă castelele medievale care au servit timp de secole drept reședințe pentru cei mai de seamă episcopi și arhiepiscopi, căutând să valorifice portofoliul extins de proprietăți imobiliare pentru a trece cu bine peste o perioadă economică dificilă.
În toamna anului trecut, Biserica Anglicană a scos la vânzare Castelul Rose, reședință a episcopului de Carlisle încă din anul 1230. De asemenea, episcopul de Lincoln se va muta dintr-un conac cu 14 camere într-o vilă cu 5 dormitoare. Viitorul arhiepiscop de Canterbury va fi ultimul episcop de Durham care se va bucura de Castelul Auckland, vândut în luna iulie a acestui an unui trust, potrivit Financial Times.
Biserica Anglicană a scos pe piață numeroase reședințe episcopale și va continua să vândă din proprietăți conform indicațiilor comisiei însărcinată cu administrarea averii de 5,2 miliarde lire sterline (6,4 miliarde euro) a instituției de cult.
Proprietățile imobiliare reprezintă cea mai mare parte a averii Bisericii Anglicane. Anul trecut, portofoliul administrat de comisia specială a generat un randament de 13,1%. Per total însă, incluzând și proprietăți financiare, precum acțiuni, portofoliul instituției a avut un randament mai mic, de numai 2,9%, față de o țintă de 5% pe an, peste rata inflației.
Reacția Bisericii Anglicane la criza financiară din 2008 a fost diversificarea investițiilor și totodată o politică mai atentă de selectare a activelor viabile. Deținerile semnificative de acțiuni s-au dovedit o alegere neinspirată în 2008, însă comisarii urmează acum modelul fondurilor de pensii în privința alocării de bani pentru investiții. Din 2010, Biserica Anglicană și-a dublat investițiile în fonduri de hedging. Investițiile bisericii în fonduri cu capital privat au generat anul trecut un randament de 12,5%.