Prima pagină » Știri externe » Biserica Ortodoxă a Ucrainei a devenit oficial AUTOCEFALĂ. Rușii nu recunosc TOMOSUL semnat la Istanbul

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a devenit oficial AUTOCEFALĂ. Rușii nu recunosc TOMOSUL semnat la Istanbul

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a devenit oficial AUTOCEFALĂ. Rușii nu recunosc TOMOSUL semnat la Istanbul
Biserica Ortodoxă a Ucrainei a devenit oficial autocefală. Patriarhul Bartolomeu I a semnat tomosul. Vezi de ce Biserica Ortodoxă Rusă nu recunoaște schisma și avertizează cu consecințe grave

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat sâmbătă decretul prin care acordă autocefalie Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, într-o ceremonie oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe din Istanbul, la care au asistat mitropolitul Epifanii al Ucrainei și președintele Petro Poroșenko, informează agenția Reuters.

Documentul oficial, denumit „tomos” oficializează anunțul făcut în luna octombrie a anului trecut, care a provocat o reacție furioasă a Bisericii Ortodoxe Ruse. De sute de anii, ortodocșii ucraineni erau conduși de patriarhul de la Moscova, iar desprinderea lor ar putea declanța o reacție în lanț.

„Mâine, când cerneala de aur cu care Preafericitul Patriarh Bartolomeu I a semnat textul tomosului se va usca, veți vedea înălțându-se Biserica autocefală a Ucrainei, care va propovădui iubirea și unitatea între popoare,” a transmis președintele Ucrainei Petro Poroșenko. „Vreau să mulțumesc generațiilor de ucraineni care au visat la acest moment. În sfârșit, Dumnezeu ne-a dăruit Biserica Ortodoxă a Ucrainei.” 

  

În ședința de lucru din 9-11 octombrie 2018, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și a decis „revocarea validității Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanțele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului și a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând și afirmând dependența sa canonică față de Biserica Mamă a Constantinopolului,” se spunea în comunicatul oficial.

În decembrie 2018, Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a ales drept conducător pe mitropolitul Epifanii (39 de ani) acțiune comparată de Poroșenko cu referendumul din 1991 privind independența Ucrainei față de Uniunea Sovietică.

„S-a făcut dreptate!” scria Poroșenko pe Facebook, după semnarea tomos-ului.

Încă din octombrie 2018, Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

„Tomos-ul e doar o foaie de hărtie,” a transmis Vladimir Legoida, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse. „rezultatul instabilității politicie și al unor ambiții personale. A fost semnat fără respectarea normelor canonice și nu are nici o valabilitate.” Acesta a ironizat vameșii ucraineni care au reținut mesajul de Crăciun trimis de patriarhul Moscovei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, sub pretextul încălcării legislației vamale: „Vremuril es-au schimbat,” scrie Legoida. „Acum puteți citi mesajul pe smartphone.”

Pe 15 octombrie 2018, ca Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol, ca urmare a recunoașterii autocefaliei ucrainenilor.

„Aș vrea să atrag atenția asupra unui singur lucru,” a declarat președintele rus Vladimir Putin, la sfârșitul lunii octombrie, referindu-se la desprinderea de Moscova a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Manevrele politice în această zonă sensibilă atrag cele mai grave consecințe, în special asupra celor care le provoacă. Este datoria noastră patriotică să păstrăm unitatea spirituală și istorică.”

 

Citește și