Bisericile suedezilor, acaparate de femei: Numărul femeilor preoţi l-a depăşit pe cel al bărbaţilor: „Paritatea a venit mai repede decât ne-am aşteptat”
Numărul femeilor preoți este mai mare decât al bărbaților, ceea ce reprezintă o premieră istorică pentru societatea suedeză, fapt care devansează și prognosticurile.
„Din cei 3.060 de preoţi aflaţi în serviciu în Suedia, 1.533 sunt femei şi 1.527 sunt bărbaţi”, a declarat Cristina Grenholm, secretara Bisericii Suediei.
Biserica suedeză le permite femeilor să oficieze slujbe, contrar dogmelor impuse de Biserica Catolică. Decizia referitoare la acest aspect a fost luată în 1958 și a fost pusă în aplicare pentru prima dată în 1960, potrivit AFP.
Parlamentul suedez a votat în 1982 o lege care suprimă „clauza conştiinţei”, care permitea preoţilor să refuze colaborarea cu o femeie.
Mai multe femei-preot decât bărbați: „Paritatea a venit mai repede decât ne-am aşteptat”
„Paritatea a venit mai repede decât ne-am aşteptat”, a subliniat Cristina Grenholm.
Un raport din 1990 estima că paritatea se va întâmpla abia peste o sută de ani, adică în 2090, potrivit acesteia.
„Până la urmă, nu ne-a luat decât 30 de ani”, a punctat aceasta.
Un motiv care explică acest fenomen este creşterea progresivă a proporţiei de studente în instituţiile sacerdotale, mai ales după separarea bisericii de stat, în 2000. În 2013, aproximativ 70% dintre studenţii suedezi de la teologie erau de sex feminin, potrivit sursei citate.
„În prezent, numeroase parohii încearcă să aibă în acelaşi timp un bărbat şi o femeie ca preoţi. Întrucât noi credem că Dumnezeu a creat fiinţele umane, atât bărbatul, cât şi femeia, după chipul său, atunci este important să arătăm acest lucru”, a mai explicat reprezentanta Biserici din Suedia.
Primul Arhiepiscop femeie din istoria Suediei este Antje Jackelén care a fost aleasă în 2014 iar ceremonia oficială a avut loc la Catedrala din Uppsala. În 2015, aceasta a devenit prima femeie arhiepiscop care a fost primită la Vatican. După întâlnirea cu Papa Francisc, cei doi au publicat în colaborare o lucrare prin care îndemnau lumea reliugioasă la dialog și comuniune.