Decizie istorică luată de Congresul SUA, cu acordul majorității aleșilor republicani și democrați, scrie USA Today. 19 iunie a fost decretată zi de sărbătoare federală pentru a marca emanciparea ultimilor sclavi din statul Texas, la 1865. Este victoria mișcării Black Lives Matter, care după moartea afroamericanului George Floyd, survenită anul trecut, a declanșat o amplă campanie de promovare și apărare a drepturilor cetățenilor de culoare din State.
De fapt, Black Lives Matter s-a extins ca un fenomen la nivel global. Gesturi ce vor a exprima solidaritatea cu populația „afro” din America sunt acum o obișnuință inclusiv la numeroase evenimente sportive.
Presa din State vorbește despre un rar moment de convergenţă între republicani şi democraţii americani. Votul exprimat de ei, la comun, în Congres mai are nevoie doar de adoptarea legii de către preşedintele Joe Biden, o formalitate având în vedere că liderul de la Casa Albă și-a exprimat deja sprijinul. 19 iunie, decretată zi de sărbătoare în SUA, este un moment cu adevărat istoric.
„Această zi reprezintă libertatea”, a declarat democrata Sheila Jackson Lee (Camera Reprezentanţilor). Proiectul de lege votat în Congres transformă „Juneteenth” (cuvintele „iunie” şi „19” unite în limba engleză) într-o zi de sărbătoare federală. Camera Reprezentanţilor a adoptat definitiv acest text cu 415 voturi pentru şi doar 14 împotrivă. Marţi, 15 iunie, el fusese aprobat cu unanimitate și în Senat.
În faţa unei fotografii învechite a unui bărbat negru având spatele brăzdat de urme de bici, afro-americanca Sheila Jackson Lee a vorbit despre „lunga călătorie” până la acest vot: „Suntem însă astăzi aici, liberi să votăm pentru Juneteenth ca zi naţională a independenţei. O sărbătoare federală pentru America. Pentru a merge mai departe este esenţial să recunoaştem şi să învăţăm din greşelile trecute”.
În statul Texas, la 19 iunie 1865, ultimii sclavi au aflat că sunt liberi. Preşedintele Abraham Lincoln eliberase sclavii din robie încă din 1863, prin semnarea Proclamaţiei de emancipare (1 ianuarie 1863). Dar, pe durata Războiului Civil (1861-1865), sclavia s-a menţinut în statele confederate din sud. Şeful armatei confederate, Robert Lee, a semnat capitularea pe 9 aprilie 1865. Au trecut, însă, mai bine de două luni pentru ca vestea eliberării sclavilor să ajungă și în micul oraş texan Galveston. Se întâmpla la 19 iunie. Acum, aceeași dată va fi pe veci marcată prin lege: 19 iunie, decretată zi de sărbătoare în SUA!
Apelurile pentru a transforma „Juneteenth” într-o sărbătoare federală s-au înmulțit după asasinarea lui George Floyd. Cetățean afro-american, Floyd a fost omorât prin asfixiere de un poliţist alb în data de 25 mai 2020. Moartea lui a declanșat un val de proteste masive la nivelul întregii Americi.
19 iunie ne aminteşte de o istorie pătată de brutalitate şi nedreptate. Ne aminteşte și de responsabilitatea pe care o avem pentru a construi un viitor al progresului pentru toţi, care să onoreze idealul egalităţii Statelor Unite” – Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.