Prima pagină » Știri externe » Blocada anti-musulmană a lui Trump, suspendată parțial de un judecător

Blocada anti-musulmană a lui Trump, suspendată parțial de un judecător

Blocada anti-musulmană a lui Trump, suspendată parțial de un judecător
Un judecător federal a emis o decizie de urgență prin care suspendă deportarea cetățenilor din statele vizate de ordinul executiv privind imigrația și primirea refugiaților semnat de președintele Donald Trump,motivând că persoanele reținute au argumente solide referitoare la încălcarea drepturilor. Aproximativ 200 de persoane cu viză valabilă de imigrant au fost reținute vineri noapte și sâmbătă pe aeroporturile din SUA, ei provenind din cele 7 state vizate de ordinul executiv semnat de Trump vineri, care prevede o interdicție de 4 luni pentru refugiații din Siria și o interdicție de 3 luni pentru cetățenii din alte 7 state majoritar musulmane (Siria, Iran, Irak, Libia, Sudan, Somalia și Yemen) de a mai intra în SUA, măsură care a stârnit imediat controverse. Ca urmare a semnării acestui document, autoritățile au blocat accesul sau au reținut mai mulți cetățeni arabi, chiar dacă aceștia aveau vize valabile de imigrant, determinând reacții dure din partea unora dintre statele vizate. Ordinul judecătorului se referă însă doar la stoparea deportărilor celor reținuți la punctele de intrare în SUA, fără să se refere la constituționalitatea ordinului lui Trump. Astfel, blocada rămâne în vigoare, însă efectele ei pentru cei prinși în aer către SUA sau la punctele de intrare este suspendată.

Decizia a fost dată duminică dimineața de judecătorul districtual Ann Donnelly din New York după ce ordinul executiv al președinteleui Trump a fost contestat de avocații persoanelor afectate și asociații pentru drepturile omului, relatează The Associated Press.

Acesta a emis un ordin de ședere de urgență care blochează temporar guvernul SUA în problema imigranților și în împiedică să-i deporteze pe cei care aterizează pe aeroporturile din Statele Unite cu vize valide. 

Ordinul le-a interzis agenților vamali să-i trimită înapoi în țările de proveniență pe toți cei care vin din Irak, Siria, Iran, Sudan, Libia, Somalia și Yemen și au vize valide și se aplică și celor care au o aplicație validă pentru statut de refugiat. Potrivit Reuters, peste 170 de persoane au fost întoarse din drum la intrarea în SUA sâmbătă noaptea. 

Judecătorul și-a motivat decizia afirmând că persoanele reținute la aeroporturile din mai multe orașe americane ca urmare a ordinului executiv au argumente solide care indică o posibilă încălcare a drepturilor legale.
 
Decizia judecătorului se aplică doar în privința unei părți din persoanele afectate de ordinul executiv al lui Trump. Decizia a fost primită cu urale de protestatarii aflați în zona mai multor aerorporturi americane și în fața tribunalului din Brooklyn, New York, unde a fost emisă decizia.
 
Astfel, autoritățile americane nu vor mai putea deporta nicio persoană care a ajuns în Statele Unite cu o viză validă venind din Siria, Irak, Iran, Sudan, Libia, Somalia și Yemen. De asemenea, se aplică persoanelor care au solicitat azil.

Vineri, președintele SUA Donald Trump a semnat o interdicție de 4 luni pentru refugiații din Siria și de trei luni pentru cetățenii din alte 6 state majoritar musulmane de a mai intra în SUA. Măsura, care a stârnit controverse aprinse, ar fi menită să protejeze americanii de atacurile teroriste. „Nu îi vrem aici”, a spus Trump. Cetățenii din Siria, Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan și Yemen nu mai pot intra în SUA, nemaifiindu-le eliberate vize, după ordinul semnat de Trump. Printre măsurile semnate de Trump, sunt incluse și revizuiri sau verificări ale procesului de acordare a vizelor pentru cetățenii din toată lumea. Ordinul executiv semnat de Trump li se aplică și deținătorilor de cărți verzi, adică celor cărora li s-a acordat drept permanent de rezidență în SUA, cei care provin din cele 7 țări vizate de Trump nemaiputând intra în SUA, a declarat o purtătoare de cuvânt a Homeland Security, pentru Reuters.

Ca urmare a semnării acestui document, însă fără a cunoaște exact implicațiile ordinului semnat de Trump, autoritățile au blocat accesul sau au reținut mai mulți cetățeni arabi, chiar dacă aceștia aveau vize valabile de imigrant. Ulterior, Homeland Security a confirmat blocada asupra cetățenilor celor 7 state musulmane și a comunicat că măsura îi afectează și pe deținătorii de green card, care au deja drept permanent de rezidență în SUA, care provind din cele 7 state vizate de ordinul lui Trump. Autoritățile egiptene au oprit șase cetățeni arabi cu vize de imigrant și care doreau să se îmbarce la bordul unui avion din Cairo către Statele Unite. De asemenea, presa internațională relatează că Google a decis să recheme în SUA aproximativ 100 de angajați imigranți care vineri noapte se aflau plecați peste granițe, de teamă că aceștia nu s-ar mai putea întoarce înapoi în SUA. Iranul a anunțat că răspunde cu măsuri reciproce, interzicând accesul cetățenilor americani în Iran și comentând că aceste restricții ofensatoare se vor transforma „într-un mare cadou pentru extremiști”. 

Autor

Citește și