Statul federal american a intrat în șomaj tehnic parțial, marți dimineața, pentru prima dată în ultimii 17 ani, situație care va afecta sute de mii de funcționari, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres, relatează AFP.
În pofida unor tratative intense și a unei seri de du-te-vino între Senatul cu majoritate democrată și Camera Reprezentanților, dominată de republicani, niciun proiect de lege a finanțelor nu a putut fi adoptat la timp pentru începerea exercițiului bugetar 2014, care a debutat marți, la ora 00.00 (07.00 ora României).
Site-ul Casei Albe
Obama avertizează că viața americanilor de rând va fi afectată
Prin urmare, Casa Albă le-a ordonat agențiilor federale, cu puțin timp înainte de miezul nopții, să înceapă încetarea parțială a activității, pentru care s-au pregătit.
Barack Obama a încercat o ultimă intervenție luni, avertizând că o paralizare a statului federale ar avea „consecințe economice foarte reale pentru oameni în viața de zi cu zi și imediat”. „Chiar au făcut-o”, a deplâns președintele într-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp după miezul nopții.
FOTO: Mladen Antonov/AFP/Mediafax
„Din nefericire, nu avem o indicație clară potrivit căreia Congresul va acționa la timp pentru ca președintele să semneze o rezoluție bugetară până la sfârșitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013”, a anunțat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului răspunzător de buget al Casei Albe. „Agențiile trebuie, prin urmare, să își execute planurile pentru o încetare ordonată a activităților în absența bugetului”, a explicat ea.
800.000 de funcționari, obligați să intre în concediu fără plată
Peste 800.000 de funcționari federali considerați neesențiali dintr-un total de peste două milioane, ar trebui să intre în concediu forțat fără plată începând de marți dimineața. Efectivele administrației se vor reduce la minimul vital, unele agenții urmând să funcționeze cu doar 5 la sută din efective. Cei 800.000 de funcționari vor avea la dispoziție patru ore pentru a se prezenta la birou, a-și aranja lucrurile, pentru a-și anula ședințele și a se întoarce acasă, fără garanția unei plăți retroactive.
Executivul american nu a putut decât să constate impasul în care se afla Congresul luni seara, în apropierea începutului exercițiului bugetar 2014, marți la miezul nopții (07.00 ora României), și înaintea căruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura că statul federal poate funcționa normal.
Președintele a promulgat luni seara o lege care le garantează militarilor că vor fi plătiți la timp indiferent ce se va întâmpla.
Capitoliul în beznă. Clădirea care găzduiește Congresul SUA, fotografiată de reporterul AFP pe 30 septembrie: „Shutdown”
Toate serviciile federale vor funcționa la limita de avarie
Eșecul Congresului este punctul culminant al unei perioade de 33 de luni de dispute continue pe tema bugetului între democrați și republicani, care au preluat controlul Camerei Reprezentanților, în ianuarie 2011, după alegerea a zeci de congresmeni ai mișcării Tea Party.
De la Departamentul Apărării la agenția de protecție a mediului, toate serviciile federale sunt somate să își reducă imediat efectivele la minimul vital, care reprezintă de multe ori 5 la sută din personal. Securitatea națională și serviciile esențiale nu sunt scutite.
Toate parcurile naturale din țară, administrate de National Park Service, între care imensele parcuri Yosemite și Grand Canyon, precum și muzeele și monumentele din Washington vor fi închise publicului.
Dar potrivit economiștilor, efectul asupra economiei ar fi modest, cu atât mai mult cu cât această situație ar urma să dureze doar câteva zile.
FOTO: Nikholas Kamm/AFP/Mediafax
Blocaj politic. Motivul: Obamacare
„Este o rușine că aceste persoane, alese pentru a reprezenta țara, sfârșesc prin a reprezenta Tea Party și anarhiștii”, a acuzat Harry Reid, șeful majorității democrate din Senat.
„Senatul a persistat și a respins oferta noastră”, a declarat John Boehner, președintele Camerei Reprezentanților, în jurul orei 05.00 GMT (08.00 ora României). Republicanii au reușit să obțină adoptarea unei moțiuni care vizează convocarea unei comisii bicamerale, dar Senatul ar urma să o respingă.
Unii recunosc deja că opinia publică va arunca vina asupra republicanilor. Aceștia „vor fi percepuți ca cei care au blocat și au provocat încetarea activităților statului federal”, a declarat luni seara senatorul John McCain.
Motivul blocajului se numește „Obamacare”, așa cum este supranumită reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama. Republicanii cer ca orice acord bugetar să revină, sub o formă sau alta, asupra acestei legi emblematice pentru primul mandat al lui Barack Obama, votată în 2010. Începând de marți, milioane de americani fără asigurare medicală vor putea să se înscrie pe Internet pentru a beneficia de o asigurare subvenționată începând din ianuarie 2014.
Orice american va trebui să fie asigurat începând cu această dată, sub pedeapsa unei penalizări fiscale cu o valoare inițială simbolică, respectiv de 95 de dolari în 2014.
Această obligație, validată de Curtea Supremă, este asimilată cu un abuz de putere de către republicani. Ei subliniază că legea nu este gata, administrația recunoscând că sistemele informatice nu vor fi operaționale din prima zi.
Senatul și Camera Reprezentanților își vor relua activitatea marți, începând cu ora 13.30 GMT (16.30 ora României).
FOTO: Alex Wong/AFP/Mediafax
„Albert Einstein spunea, definind prostia, că aceasta constă în a face același lucru iar și iar crezând că vei obține un rezultat diferit”
Senatul american a respins luni seară, cu două ore și jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proiect de lege a bugetului adoptat cu puțin timp înainte de Camera Reprezentanților, relatează AFP.
Cei 54 de senatori democrați s-au opus textului care amâna intrarea în vigoare a legii privind sistemul de sănătate a lui Barack Obama și care constituie a treia tentativă a republicanilor.
„Albert Einstein spunea, definind prostia, că aceasta constă în a face același lucru iar și iar crezând că vei obține un rezultat diferit”, a ironizat liderul majorității democrate Harry Reid. Republicanii „și-au pierdut capul”, a declarat el.
Responsabilitatea revine acum la Camera Reprezentanților și la președintele său John Boehner, care nu a anunțat că va depune un proiect de lege bugetară care să nu afecteze legea sistemului de sănătate.
Dacă cele două camere ale Congresului nu vor vota un text identic până la începutul noului an bugetar, luni la miezul nopții (marți 07:00, ora României), 800.000 de funcționari federali din cei peste două milioane ar putea intra în concediu fără plată, începând de marți dimineață pentru o perioadă nedeterminată.
Militarii și serviciile esențiale ale securității naționale nu vor fi afectate. De altfel, după intrarea în vigoare a blocajului, președintele Obama le-a transmis un mesaj video militarilor și civililor din domeniul Apărării, pentru a-i asigura că, pentru ei, nu se schimbă nimic și că va lupta pentru depășirea acestui impas, el acuzând Congresul că nu și-a făcut treaba. Transcriptul mesajului, AICI
Cele două camere ale Congresului au aprobat fiecare anterior un text care garanta că militarii vor fi plătiți la timp, fără întârziere, orice s-ar întâmpla.
Ce urmează
Peste câteva săptămâni de la acest blocaj temporar, primul în ultimii 17 ani, va veni o altă problemă: guvernul american va atinge plafonul de îndatorare. Astfel, Congresul va trebui să crească limita de creditare, pentru a mai putea obține bani cu care să își finanțeze activitatea, amintește Washington Post. Congresul nu acționează singur aici, ci trebuie să existe un consens cu Casa Albă. Problema, de fapt, nu este nouă, ci a fost amânată în repetate rânduri. Politicienii se pregătesc deja pentru cea de-a doua bătălie, cea pe creșterea plafonului de îndatorare, republicanii avansânnd, zilele trecute, lista lor de cereri în schimbul aprobării creșterii limitei. Printre aceste cereri se numără și amânarea cu un an a intrării în vigoare a reformei din domeniul medical, precum și aprobarea unei conducte de petrol foarte controversate, Keystone XL.
Experții de la Council on Foreign Relations, unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri din SUA, prognozează un blocaj care va dura aproximativ o săptămână, după care urmează adevărata problemă, cea a plafonului de îndatorare. Există șanse mari ca negocierile să se întindă după data de 17 octombrie, termenul-limită, cel mai realist scenariu fiind că, spre sfârșitul lunii, va exista o nouă înțelegere pentru a rezolva problema pe termen scurt.
FOTO: Spencer Platt/AFP/Mediafax
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE