Activitățile sectorului privat din zona euro au scăzut în mod neașteptat în iunie, în contextul incertitudinii generate de alegerile parlamentare anticipate din Franța, conform evaluărilor agenției S&P Global, prezentate de grupul media Bloomberg.
Indicele puterii de achiziție a managerilor, realizat de agenția S&P Global, a scăzut la nivelul de 50,8 în iunie. Orice punctaj peste 50 indică o creștere economică. Analiștii Bloomberg se așteptau la un punctaj de 52,5.
Economia zonei euro încă rămâne în etapele preliminare ale relansării după recesiunea tehnică de anul trecut. Dar, deși creșterea economică a fost peste așteptările analiștilor în primul trimestru, datele recente indică reducerea activităților.
În plus, decizia șocantă a președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate în Franța creează perspectiva modificării radicale a politicilor guvernamentale în a doua economie a zonei euro.
”Această turnură neașteptată a evenimentelor a generat incertitudine în legătură cu viitorul politicilor economice, forțând multe companii să încetinească investițiile și comenzile”, afirmă Cyrus de la Rubia, economist-șef la Banca Comercială Hamburg.
”În orice caz, este evident că performanțele slabe ale Franței au contribuit semnificativ la deteriorarea condițiilor economice în zona euro”, subliniază analistul, estimând că spațiul uniunii monetare va înregistra o creștere de 0,2% în trimestrul al doilea.
O provocare semnificativă o reprezintă producția, iar evaluările S&P arată că fabricile intră într-o etapă de relansare. Industria Germaniei continuă să fie un punct slab, fiind reluat declinul după ușoara îmbunătățire din mai. Iar Franța pare a avea o traiectorie asemănătoare.
”Sectorul serviciilor continuă să mențină zona euro pe linia de plutire. Chiar dacă activitățile nu s-au relansat atât de mult ca în mai, fiind sub așteptările celor mai mulți analiști, expansiunea a fost, în linii generale, solidă”, subliniază Cyrus de la Rubia.
Foto: Profimedia
Citește și: