Activitățile economice ale sectorului privat stagnează în zona euro, pe fondul rezultatelor slabe din Germania, principala economie a Uniunii Europene, conform datelor citate de grupul media Bloomberg.
Indicele privind puterea de achiziție a managerilor, realizat de agenția de evaluare S&P Global, a scăzut la nivelul de 50,1 puncte în iulie. Deși se menține peste pragul de 50, care semnalează creștere economică, este cel mai slab rezultat începând din februarie, fiind cu mult sub așteptările economiștilor, de 50,9 puncte.
Scăderea poate fi atribuită Germaniei, unde activitățile economice au scăzut sub nivelul de 50 de puncte. Franța are un punctaj de 49,5.
”Se pare că economia zonei euro abia dacă s-a mișcat în luna iulie. Situația s-a deteriorat semnificativ în sectorul producției, afectând creșterea moderată din domeniul serviciilor”, afirmă Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
Activitățile industriale în zona euro s-au contractat de aproximativ doi ani, atingând în iulie cel mai scăzut nivel din ultimele șapte luni.
”Este preocupant modul în care companiile din sfera producției reduc numărul locurilor de muncă în fiecare lună”, subliniază Cyrus de la Rubia.
Germania și Franța, principalele economii ale zonei euro, au prestații subperformante de ceva timp. Cu toate acestea, cele două țări au înregistrat creșteri în sectorul serviciilor în iulie, sub impulsul Euro 2024 și al Jocurilor Olimpice.
Cyrus de la Rubia atrage atenția că, pe fondul scăderii activităților de producție, economia Germaniei s-ar putea contracta în trimestrul trei.
Însă nu toți economiștii au această părere.
”Aș spune că economia Germaniei s-a restabilit. Observăm creștere economică, este marginală, dar credem că se va accelera în semestrul doi și în 2025”, afirmă James von Moltke, director financiar la Deutsche Bank.
Foto: Profimedia
Citește și: