Bloomberg: Arabia Saudită propune Iranului intensificarea cooperării comerciale în schimbul evitării escaladării conflictului în Orientul Mijlociu
Arabia Saudită s-a adresat Iranului cu o propunere de intensificare a cooperării și a investițiilor dacă Administrația islamistă de la Teheran oprește grupurile intermediare regionale să escaladeze actualul conflict dintre Israel și mișcarea militantă palestiniană Hamas.
Ofertele Riyadului au fost transmise direct Teheranului imediat după izbucnirea conflictului militar dintre Israel și grupul Hamas, ca reacție la atacurile armate comise de militanți islamiști palestinieni pe 7 octombrie, afirmă oficiali din țări arabe și din Occident, citați de grupul media Bloomberg.
Posibilitatea intensificării cooperării a apărut și în contextul întâlnirii pe care președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avut-o cu prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman în cursul unui summit pe tema conflictului desfășurat recent la Riyad. Președintele Iranului a fost unul dintre primii lideri cu care prințul Mohammed Bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, a discutat imediat după atacurile militanților Hamas în sudul Israelului.
Dincolo de abordarea conciliantă, Arabia Saudită a deschis o direcție suplimentară. Barbara Leaf, asistent al secretarului de Stat american, a declarat că Washingtonul colaborează cu Riyadul și cu oficiali din alte națiuni arabe pentru a opri Teheranul să utilizeze actualul conflict militar pentru consolidarea așa-numitei ”axe de rezistență”, care include grupuri militante din Fâșia Gaza, din Cisiordania, din Liban, Irak, Siria și Yemen.
Ministerul de Externe de la Riyad și Ambasada SUA din Washington nu au făcut, deocamdată, niciun comentariu, pe tema propunerilor Arabiei Saudite în relația cu Iranul. Nu este clar dacă Teheranul a luat în serios ofertele saudite, dar, deocamdată, a fost evitată extinderea conflictului. Arabia Saudită și alte state arabe se tem că încă există riscul escaladării conflictului dacă Israelul va insista să continue ofensiva militară pentru eliminarea grupului Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că armata israeliană va relua în forță ofensiva imediat după încheierea actualului armistițiu.
Grupul Hamas, finanțat și înarmat de Iran, a ucis aproximativ 1.200 de persoane și a răpit alte 240 din sudul Israelului, pe 7 octombrie. Riposta militară israeliană s-a soldat cu peste 15.000 de morți în Fâșia Gaza.
Acțiunile Arabiei Saudite oferă o perspectivă asupra strategiei politice față de Iran, după restabilirea relațiilor diplomatice în martie. Cele două națiuni rivale, au cerut, cu ocazia summitului Islamic-Arab, încetarea ostilităților între Israel și Hamas, au condamnat ofensiva israeliană în Fâșia Gaza și au pledat pentru o soluție diplomatică durabilă.
Prințul Mohammed Bin Salman se concentrează pe reducerea tensiunilor cu Iranul, a declarat un oficial de rang înalt de la Riyad.
”Este o evoluție. În locul unei abordări militare, strategia saudită este diplomatică”, constată Elham Fakhro, analist la Institutul pentru Studii Arabe și Islamice din cadrul Universității Exeter.
Însă Ali Vaez, expert în cadrul institutului International Crisis Group (ICG), este mai precaut.
”Există o limită în diminuarea tensiunilor între Iran și Arabia Saudită, dacă întreaga regiune explodează din cauza războiului din Gaza sau dacă Iranul menține tensiunile cu aliații occidentali ai Arabiei Saudite”, a subliniat Ali Vaez.
Foto: Profimedia
Citește și: