Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: Asistența militară pentru Ucraina este doar începutul /Este necesar un PLAN de rezolvare a conflictului

Bloomberg: Asistența militară pentru Ucraina este doar începutul /Este necesar un PLAN de rezolvare a conflictului

Bloomberg: Asistența militară pentru Ucraina este doar începutul /Este necesar un PLAN de rezolvare a conflictului

Statele Unite sunt pe punctul de a furniza Ucrainei asistența militară de 61 de miliarde de dolari care era blocată în Congres din octombrie, dar este necesar un plan viabil de soluționare a conflictului, după ce Kievul va reuși să își creeze o poziție pentru descurajarea militară, comentează grupul media Bloomberg.

”Statele Unite sunt pe punctul de a livra Ucrainei asistența militară de 61 de miliarde de dolari care era blocată în Congres din octombrie, oferindu-le un angajament vital apărătorilor ucraineni. Dar care este planul? Aceasta ar putea fi singura întrebare demnă de luat în considerare adresată de republicanii care contestă asistența. În urmă cu un an, răspunsul era clar, chiar dacă extrem de ambițios: Ucraina ar trebui să recupereze teritoriile ocupate și ar trebui să învingă total tentativa de invazie a președintelui Vladimir Putin. Dar, dacă această ipoteză a fost fezabilă vreodată, acum oricum nu mai este”, notează editorialistul Marc Champion.

Contraofensiva lansată de Ucraina vara trecută, care a beneficiat de asistență militară, a fost un eșec, exact când republicanii din Congresul SUA au transformat războiul într-o problemă politică. Tentativa lor de izolaționism a suferit un eșec major sâmbătă, când Camera Reprezentanților a aprobat asistență, în principal militară, în valoare de 95 de miliarde de dolari, pentru Israel, Taiwan și Ucraina, care se confruntă cu riscuri generate de un club din ce în ce mai autoritarist format de China, Iran, Coreea de Nord și Rusia.

Lupta pentru valorile fundamentale ale politicii externe a SUA este departe de final, iar, între timp, pauza în asistența militară pentru Ucraina a generat costuri de vieți omenești, teritorii și inițiative militare, care vor fi greu de recuperat.

”Acum, este necesară o strategie nouă, viabilă și coerentă de oprire a războiului, prin stabilirea scopului final de rezolvare a conflictului. Chiar și în acest moment, armata ucraineană va mai avea de îndurat câteva săptămâni periculoase, în condițiile în care Rusia încearcă să avanseze pe front înainte de a fi trimise echipamentele militare americane”, subliniază editorialistul Bloomberg.

Vor trebui lansate negocieri când Rusia va înțelege că nu mai poate câștiga nimic și când Ucraina va avea o poziție solidă

”Nu pledez pentru pace când Vladimir Putin crede că poate câștiga și când vizează ocuparea unor orașe mari – Harkiv, Odesa și Zaporojie. Nu doar că președintele Volodimir Zelenski ar avea o poziție slabă în negocieri, dar Ucraina s-ar teme în mod corect că un astfel de acord ar fi doar temporar, iar Putin ar lansa campania când ar avea un moment favorabil. Negocierile de rezolvare a conflictului trebuie să aibă loc când Kremlinul va înțelege că nu mai poate câștiga nimic prin continuarea luptelor și când Ucraina va fi stabilit mijloace pentru descurajarea reluării ostilităților”, subliniază editorialistul.

Fondurile SUA ar putea furniza Ucrainei un termen de aproape un an pentru consolidarea apărării. Președintele Joe Biden vrea să consume aceste fonduri până în ianuarie 2025, pentru că dacă revine Donald Trump la Casa Albă, nu este sigur că va mai furniza asistență Ucrainei.

Conform editorialistului Bloomberg, este necesar un plan viabil de oprire a războiului și de forțare a lui Vladimir Putin să încerce să restabilească zone de influență.

”Rusia a încercat să prezinte invazia ca nefiind un război și ca având rolul de a elibera etnicii ruși din Ucraina, argumentând că este apărarea existențială de Occidentul agresiv. Ideile sunt absurde. Este un război de cucerire declanșat de Rusia prin opțiune. Printr-o strategie adecvată și constantă, acest lucru poate deveni o oportunitate pentru Ucraina și o potențială vulnerabilitate pentru Kremlin. (…) Există un parcurs spre victorie, dar obiectivele trebuie să fie realiste și toată lumea trebuie să respecte angajamentele fără întârzieri”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Crește turismul pentru cumpărături din Ungaria în România / Măsurile PSD atrag cetățenii maghiari la cumpărături în România

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele