Franța riscă să se confrunte cu o criză politică majoră, în contextul în care Guvernul Michel Barnier ar putea fi înlăturat printr-o moțiune de cenzură, comentează grupul media Bloomberg, notând că Marine Le Pen, principalul lider al opoziției, pare să vizeze demiterea președintelui Emmanuel Macron și ascensiunea sa la putere.
Michel Barnier a fost instalat premier al Franței în septembrie și puțini se așteptau ca negociatorul Uniunii Europene în perioada Brexit să nu reziste până de Crăciun.
”Cu toate acestea, această perspectivă pare probabilă acum. Planul liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen de a demite Guvernul din cauza proiectului unui buget de austeritate tot mai nepopular în rândul alegătorilor se dovedește a fi mai mult decât o tentativă de intimidare”, notează editorialistul Lionel Laurent, într-un articol publicat de grupul media Bloomberg sub titlul ”Criza din Franța este pe cale să înceapă”.
În pofida ofertei premierului Michel Barnier de a face concesii de miliarde de euro la accizele pentru electricitate și compensațiile medicamentelor, Marine Le Pen a intensificat presiunile și a semnalat că va susține o moțiune de cenzură din cauza depășirii ”liniilor roșii” în materie de austeritate.
”Niciun guvern al Franței nu va mai avea spațiu de manevră până cel puțin în toamna anului viitor”, au avertizat specialiștii din cadrul companiei de consultanță Citigroup Inc.
”Situația este fără precedent pentru a doua economie a Uniunii Europene. În lipsa unui miracol de Crăciun, de genul îmbunătățirii atitudinii blocului de stânga anti-Barnier, Franța riscă să intre în noul an fără un buget aprobat și fără un guvern funcțional”, subliniază editorialistul Lionel Laurent.
Președintele Emmanuel Macron are mecanisme instituționale de atenuare a haosului, spre exemplu un buget provizoriu sau numirea unui premier interimar, dar se vor acumula presiuni ale piețelor financiare, din cauza blocajelor care se vor adăuga datoriei suverane și deficitului.
”Franța nu se află în pragul unei crize precum cele care au fost în Grecia și Italia, întrucât instituțiile sunt puternice, beneficiază de sprijinul partenerilor europeni și are o avuție estimată la 20.100 de miliarde de euro, circa 686% din PIB. Presiunile ar urma să fie amortizate de relaxarea politicii monetare a BCE. Cu toate acestea, nivelul de incertitudine este mare, la fel și efectele asupra economiei, evidențiate de creșterea diferenței de valoare între obligațiunile franceze și cele germane. În plus, Franța are anul viitor scadența la o datorie de 350 de miliarde de euro. În acest context, deteriorarea încrederii piețelor financiare poate afecta investițiile și poate genera costuri de creditare suplimentare”, argumentează autorul.
Liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen demonstrează intenția periculoasă de a abandona strategia de normalizare a partidului său, chiar cu riscul de a pierde unii alegători.
”Marine Le Pen pare să fi calculat că orice criză va contribui la grăbirea plecării președintelui Emmanuel Macron, ceea ce ar favoriza șansele sale electorale înaintea unei potențiale decizii judiciare referitoare la folosirea necuvenită a fondurilor UE”, subliniază editorialistul Lionel Laurent.
Foto: Profimedia
Citește și: