Bloomberg: Emmanuel Macron s-a plasat pe el însuși și Franța în POZIȚII DIFICILE, cu impact asupra reformelor economice și asupra propriului mandat

Bloomberg: Emmanuel Macron s-a plasat pe el însuși și Franța în POZIȚII DIFICILE, cu impact asupra reformelor economice și asupra propriului mandat
Publicat: 18/06/2024, 07:30

Decizia președintelui Emmanuel Macron de convocare a alegerilor legislative din cauza eșecului suferit în scrutinul europarlamentar creează o situație dificilă pentru Franța, din cauza riscului pierderii controlului asupra politicilor generale, ceea ce ar bloca reformele economice necesare și ar putea conduce chiar la scurtarea propriului mandat, comentează grupul media Bloomberg.

În urmă cu mai mult de o săptămână, Emmanuel Macron se gândea cum ar putea reacționa la un eșec rușinos, dar nu fatal, în alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European.

”În prezent, președintele Franței analizează perspectiva unui nou regres, prin care riscă să piardă controlul asupra Parlamentului național. Situația riscă să blocheze șansele aplicării reformelor economice și ar putea chiar să îi scurteze al doilea mandat prezidențial, care mai are încă trei ani”, notează editorialistul Ben Sills, într-un articol publicat în Bloomberg sub titlul ”Macron s-a plasat pe el însuși și Franța în poziții dificile”.

Emmanuel Macron nu a fost singurul lider european afectat de rezultatul scrutinului europarlamentar. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a suferit o înfrângere cel puțin la fel de dureroasă. La fel ca Scholz, Macron avea opțiunea de a accepta rezultatul, de a ignora momentul lipsei de popularitate și a miza pe evenimente care să îi fie favorabile.

”În cel mai rău scenariu, ar fi guvernat până în 2027 printr-un control delicat, dar gestionabil asupra Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis să avanseze măsuri centrale prin acorduri cu diverse partide. Dar nu acesta este stilul lui Macron”, constată editorialistul.

”Nu pot accepta această situație”, a reacționat Emmanuel Macron, anunțând dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Potrivit sondajelor de opinie, formațiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN), a deputatei Marine Le Pen, este favorită să câștige scrutinul, cu 35% din voturi, iar Frontul Popular (stânga) este creditat cu 26%. Partidul prezidențial Renașterea (centru) ar urma să obțină 19%, iar formațiunea Republicanii (centru-dreapta), 7%. Partidul de extremă-dreapta Recucerim este creditat cu 3% din intențiile de vot.

”În afară de a destabiliza investitorii în a doua economie a UE, pariul președintelui a condus Parisul la pierderea poziției de principală piață europeană de capital, în favoarea Londrei (…). Macron mizează pe schimbarea intențiilor alegătorilor în câteva săptămâni și pe depășirea scrutinului cu autoritatea restabilită. Dar cel mai probabil rezultat va fi decimarea Parlamentului și plasarea partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen pe prima poziție”, atrage atenția editorialistul.

În plus, există și perspectiva ”celui mai grav scenariu”.

”Emmanuel Macron a insistat că el nu va demisiona, indiferent de rezultat. Dar, dacă situația va fi cu adevărat dificilă, ar putea fi nevoit să reanalizeze acest lucru”, concluzionează editorialistul Bloomberg.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI avertizează asupra efectelor INTELIGENȚEI ARTIFICIALE în privința locurilor de muncă /Sunt propuse noi programe sociale și mecanisme fiscale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×