Decizia președintelui Emmanuel Macron de convocare a alegerilor legislative din cauza eșecului suferit în scrutinul europarlamentar creează o situație dificilă pentru Franța, din cauza riscului pierderii controlului asupra politicilor generale, ceea ce ar bloca reformele economice necesare și ar putea conduce chiar la scurtarea propriului mandat, comentează grupul media Bloomberg.
În urmă cu mai mult de o săptămână, Emmanuel Macron se gândea cum ar putea reacționa la un eșec rușinos, dar nu fatal, în alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European.
”În prezent, președintele Franței analizează perspectiva unui nou regres, prin care riscă să piardă controlul asupra Parlamentului național. Situația riscă să blocheze șansele aplicării reformelor economice și ar putea chiar să îi scurteze al doilea mandat prezidențial, care mai are încă trei ani”, notează editorialistul Ben Sills, într-un articol publicat în Bloomberg sub titlul ”Macron s-a plasat pe el însuși și Franța în poziții dificile”.
Emmanuel Macron nu a fost singurul lider european afectat de rezultatul scrutinului europarlamentar. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a suferit o înfrângere cel puțin la fel de dureroasă. La fel ca Scholz, Macron avea opțiunea de a accepta rezultatul, de a ignora momentul lipsei de popularitate și a miza pe evenimente care să îi fie favorabile.
”În cel mai rău scenariu, ar fi guvernat până în 2027 printr-un control delicat, dar gestionabil asupra Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis să avanseze măsuri centrale prin acorduri cu diverse partide. Dar nu acesta este stilul lui Macron”, constată editorialistul.
”Nu pot accepta această situație”, a reacționat Emmanuel Macron, anunțând dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.
Potrivit sondajelor de opinie, formațiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN), a deputatei Marine Le Pen, este favorită să câștige scrutinul, cu 35% din voturi, iar Frontul Popular (stânga) este creditat cu 26%. Partidul prezidențial Renașterea (centru) ar urma să obțină 19%, iar formațiunea Republicanii (centru-dreapta), 7%. Partidul de extremă-dreapta Recucerim este creditat cu 3% din intențiile de vot.
”În afară de a destabiliza investitorii în a doua economie a UE, pariul președintelui a condus Parisul la pierderea poziției de principală piață europeană de capital, în favoarea Londrei (…). Macron mizează pe schimbarea intențiilor alegătorilor în câteva săptămâni și pe depășirea scrutinului cu autoritatea restabilită. Dar cel mai probabil rezultat va fi decimarea Parlamentului și plasarea partidului de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen pe prima poziție”, atrage atenția editorialistul.
În plus, există și perspectiva ”celui mai grav scenariu”.
”Emmanuel Macron a insistat că el nu va demisiona, indiferent de rezultat. Dar, dacă situația va fi cu adevărat dificilă, ar putea fi nevoit să reanalizeze acest lucru”, concluzionează editorialistul Bloomberg.
Foto: Profimedia
Citește și: