Europenii au miliarde de euro în monede ieșite din uz. Cum s-a ajuns în această situație
La două decenii după ce primele monede și bancnote euro au fost distribuite în Europa, cetățenii europeni încă au echivalentul a miliarde de euro în monede vechi, care au fost înlocuite de moneda unică europeană.
Totalul care mai poate fi răscumpărat la băncile centrale de pe continent este echivalent cu aproximativ 8,5 miliarde de euro, conform calculelor Bloomberg.
De departe, cele mai multe monede de astfel de tip sunt în circulație în Germania. În total, cetățenii acestei țări au încă 6,3 miliarde de euro în mărci germane. Pe locul al doilea sunt spaniolii, cu 1,6 miliarde de euro în pesete și italienii, cu 1,2 miliarde de euro în lire.
Specialiștii spun că explicațiile pentru această situație pot varia de la economii uitate ascunse „la ciorap”, până la monede și bancnote păstrate ca amintire.
Unele state europene refuză deja să mai schimbe monede și bancnote vechi în euro
Politicile naționale variază de la țară la țară în ceea ce privește schimbarea monedelor și bancnotelor vechi în euro. Spre exemplu, Banca Centrală a Germaniei a anunțat că va continua să schimbe mărci germane pe perioadă nedeterminată, dată fiind popularitatea plăților în numerar în această țară.
Alte țări, cum ar fi Franța, Spania și Italia, nu mai acceptă schimbarea vechilor monede și bancnote în euro. Portugalia nu mai schimbă monede escudo, iar din februarie 2022 nu va mai schimba nici bancnote.
Bancnotele şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002. În primă fază moneda euro a fost utilizată în 12 state, fiind ulterior adoptată și de alte țări.
Banca Centrală Europeană continuă cu planurile sale referitoare la un nou design pentru bancnotele euro. Conform informațiilor făcute publice, acest nou design ar urma să fie gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital.