Bloomberg: Giorgia Meloni începe să își piardă farmecul, în contextul DETERIORĂRII relațiilor cu UE /Premierul Italiei va avea de făcut alegeri dure

Publicat: 20 07. 2024, 08:30

Premierul italian, Giorgia Meloni, se simte tot mai izolată pe scena politică europeană și încearcă relansarea influenței, dar va avea de făcut alegeri dure pe plan intern, în contextul în care s-a opus primirii de către Ursula von der Leyen a unui nou mandat de președinte al Comisiei Europene și a fost lăsată în afara negocierilor, notează grupul media Bloomberg.

”Giorgia Meloni se simte exclusă din conversațiile politice europene și nu se va lăsa învinsă fără a lupta. Joi, premierul Italiei a contestat-o pe Ursula von der Leyen, votând împotriva celui de-al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene. Situația a marcat o distanțare de relațiile bune cu forțele de centru-dreapta din UE (…). Înfruntarea Ursulei von der Leyen constituie trecerea la o strategie fără mănuși. (…) După succesul din scrutinul europarlamentar, Meloni se aștepta să fie în centrul discuțiilor despre numirea liderilor instituțiilor europene. În schimb, s-a trezit exclusă din negocierile care au condus la desemnarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat”, comentează grupul media Bloomberg.

Meloni este izolată, deși în scrutinul europarlamentar a avut rezultate mai bune decât Scholz și Macron

Conform unor surse familiarizate cu modul său de gândire, Meloni este furioasă, mai ales că ea înregistrase rezultate bune în alegerile europene, spre deosebire de cancelarul german, Olaf Scholz, și de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Meloni nu este obișnuită să fie tratată în mod distant, mai ales că în ultimii doi ani, de când se află la putere, a fost mediator între facțiunile politice adverse din UE. În noul context, premierul Italiei ar putea reacționa neconvențional.

”Ținând cont de modul în care funcționează jocurile europene, decizia sa de a nu o susține pe Ursula von der Leyen ar putea deveni o sursă de slăbiciune în arena europeană, deși probabil este motivată de necesitatea de a rămâne coerentă”, apreciază Giovanni Orsina, șeful Departamentului de Științe Politice al Universității Luiss din Roma.

Meloni ar vrea să rămână coerentă poziției sale de a nu vota niciodată alături de forțele politice de stânga. Susținerea Ursulei von der Leyen ar fi însemnat asocierea cu grupurile ecologiste, ceea ce ar fi alimentat forțele de extremă-dreapta din Italia.

Meloni se confruntă cu un paradox și va avea nevoie de colaborarea cu UE

Tensiunile politice au încurajat rivalii politici din Italia. Iar Meloni are nevoie de aliații europeni întrucât situația celei de-a treia economii din Uniunea Europeană rămâne parțial în mâinile acestora.

”Italia riscă să fie monitorizată de Bruxelles din cauza amplorii deficitului guvernamental, iar acest lucru generează opțiuni dure pentru prima femeie devenită premier al Italiei: fie supără electoratul prin impunerea unor măsuri nepopulare de limitare a cheltuielilor, fie riscă escaladarea conflictelor cu aliații europeni, ignorând apelurile acestora. Respectarea liniilor UE menține fericite piețele financiare și un nivel scăzut al obligațiunilor, ceea ce ar ajuta Italia să gestioneze a doua datorie suverană din Europa după cea a Greciei. Dar o astfel de manevră ar aliena alegătorii și ar slăbi poziția lui Meloni în propria coaliție”, atrage atenția grupul media Bloomberg.

În această situație, Meloni probabil își va neglija promisiunile electorale, conform unor oficiali guvernamentali. A promis reduceri fiscale ample, care ar costa zece miliarde de euro, dar Guvernul de la Roma se pregătește acum să le limiteze doar la cei care au venituri minime.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: PROVOCĂRILE cu care se va confrunta Ursula von der Leyen în al doilea mandat /Analist: ”S-ar putea îndrepta spre eșec”