Bloomberg: În timp ce MACRON este distras de problemele interne, Germania blochează inițiativa suportării în comun a creditelor pentru apărarea UE

Publicat: 26 06. 2024, 07:30

Guvernul Germaniei și aliații acestuia au avut succes în eforturile de a bloca planurile pentru noi scheme comune de creditare, care ar fi fost destinate finanțării proiectelor esențiale ale Uniunii Europene, precum intensificarea apărării, notează grupul media Bloomberg.

Obligațiunile destinate apărării probabil nu vor fi discutate la reuniunea liderilor europeni de joi, când vor fi stabilite prioritățile pentru următorii cinci ani, afirmă oficiali europeni. Succesul demersurilor Germaniei a fost facilitat de criza politică din Franța, conform oficialilor UE care au preferat să mențină anonimatul.

Liderii țărilor UE încearcă să configureze o strategie de a contracarare a tensiunilor comerciale cu Statele Unite și China, de blocare a războiului de expansiune al Rusiei în Ucraina și pentru a se pregăti de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. În același timp, liderii europeni caută modalități de intensificare a creșterii economice și de susținere a Acordului ecologic, iar emiterea de obligațiuni suportate comun era una dintre modalitățile vehiculate.

Un proiect al strategiei UE arată că vor fi folosite ”opțiuni inovatoare” pentru finanțarea suplimentării cheltuielilor pentru apărare, evocând ”necesitatea eforturilor semnificative de investiții colective”. Dar nu există nicio referire la credite suportate în comun.

Fostul premier italian Mario Draghi a propus asumarea în comun a datoriilor la nivelul UE, dar nu este clar dacă raportul său despre opțiunile de intensificare a competitivității va include acest instrument.

Primele bonduri europene masive au fost emise în 2020, când liderii UE au creat fondul de relansare post-pandemie, în valoare de 800 de miliarde de euro.

”Dar ascensiunea forțelor de extremă-dreapta în alegerile europarlamentare și criza politică din Franța au generat efecte negative”, notează grupul media Bloomberg.

”Chiar dacă rezultatul alegerilor europarlamentare ar fi fost orientat mai spre centru, obligațiunile europene ar fi fost oricum un subiect controversat. Dar, dat fiind că rezultatul este cu mult mai spre dreapta, tema va fi cu atât mai disputată”, afirmă Matt Cairns, șeful diviziei de credite a companiei Rabobank.

Țările baltice, care se tem de riscurile militare generate de Rusia și vor suplimentarea cheltuielilor militare, alături de Franța, Italia și Spania, care pledează pentru avansarea integrării fiscale, sunt favorabile emiterii de eurobonduri.

”Dar cele mai mari probleme sunt cauzate de Berlin. Olaf Scholz, care a contribuit la programul de asumare în comun a datoriilor în calitate de ministru de Finanțe, încearcă acum să se mențină pe linia de plutire în funcția de cancelar. Actualul ministru de Finanțe, Christian Lindner, se opune ferm suportării în comun a datoriilor. (…) Alte state UE care se opun emiterii de obligațiuni comune sunt Olanda, Austria, Suedia și Danemarca”, constată Bloomberg.

Foto: Profimedia

Citește și:

TRUMP insistă că este necesar ca Biden să fie testat antidrog înaintea dezbaterii electorale