Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: În vară, EUROPA va trebui să își facă griji pentru aprovizionarea cu gaze iarna viitoare

Bloomberg: În vară, EUROPA va trebui să își facă griji pentru aprovizionarea cu gaze iarna viitoare

Bloomberg: În vară, EUROPA va trebui să își facă griji pentru aprovizionarea cu gaze iarna viitoare

Europa va trebui să înceapă să se preocupe încă din vară de creșterile prețurilor la gaze, în contextul deteriorării relațiilor cu Rusia din cauza războiului din Ucraina, notează grupul media Bloomberg, avertizând că situația aprovizionării cu energie devine tot mai complicată.

În cei mai mulți ani, puține țări se preocupă de necesitățile aprovizionării cu gaze în perioada aprilie-septembrie. În aceste perioade, în Europa se încheie sezonul de iarnă și, cu excepția unor țări nordice, toată lumea oprește căldura.

”Dar anul 2025 va fi diferit. Europa va trebui să se preocupe de aprovizionarea cu gaze exact când nu ar trebui: în primăvară și vară. Rezultatul va genera noi majorări ale prețurilor la gaze, afectând suplimentar perspectivele unei regiuni cu un sector de producție care consumă intens energie”, afirmă editorialistul Javier Blas, într-un articol publicat de grupul media Bloomberg.

Cauzele creșterilor prețurilor gazelor în Europa sunt de două tipuri. În primul rând, Ucraina nu a prelungit contractul care permitea tranzitul gazului rusesc spre Europa. Rusia nu mai vinde gaz în Europa la nivelurile anterioare, dar Moscova a rămas un furnizor important pentru Slovacia, Austria, Italia, Cehia și Ungaria. Pierderea accesului la gazul rusesc va forța Europa să depindă mai mult de alte surse, precum gazul lichefiat din Statele Unite.

Europa trebuie să remedieze dezechilibrele de pe piețele energetice

”Însă stocurile nu sunt nelimitate, iar aceasta este a doua cauză: Europa a consumat deja un volum mult prea mare de gaze din stocuri, (…) peste media din ultimii zece ani. Europa nu a mai fost atât de norocoasă din punct de vedere meteorologic. În ultimele două ierni anterioare, Europa s-a bucurat de o vreme neobișnuit de caldă, umedă și cu rafale de vânt, o situație perfectă pentru reducerea cererii pentru încălzire și pentru generarea de electricitate în mod ecologic. Vremea bună a protejat Europa în contextul crizei energetice. Dar iarna din 2024-2025 este răcoroasă, calmă și uscată, ceea ce cauzează creșterea cererii pentru gaz”, subliniază editorialistul.

Guvernele europene vor trebui să soluționeze dezechilibrele, iar operatorii de stocare riscă să cumpere gaze la prețuri mari și să le vândă la tarife mici. Situația Europei s-ar îmbunătăți prin creșterea importurilor de gaz lichefiat din Statele Unite, eventual cumulată cu scăderea cererii de energie în Asia, dar și prin atragerea de gaz rusesc, eventual în cazul în care președintele-ales american Donald Trump va rezolva conflictul din Ucraina.

”Deocamdată, Europa se confruntă cu perspectivele unor tarife mari la gaze, atât în cursul verii, cât, mai ales, iarna”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Trump anunță discuții cu președintele CHINEI, Xi Jinping, prin intermediul consilierilor

Zeci de mii de oameni au rămas fără căldură și gaz în regiunea separatistă moldoveană TRANSNISTRIA

VIDEO | Justin Trudeau anunță decizia de a DEMISIONA din funcția de premier al Canadei, în contextul crizei politice

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și