Bloomberg: Instabilitatea politică din România sperie investitorii

Bloomberg: Instabilitatea politică din România sperie investitorii
Publicat: 03/12/2012, 11:56
Actualizat: 07/02/2019, 00:13

România are nevoie ca alegerile parlamentare din această săptămână să pună capăt războiului politic dintre liderii țării, sau riscă să se confrunte cu declinul monedei, obligațiunilor și investițiilor, au declarat directori de companii și analiști consultați de Bloomberg.

România, țara cu cei mai mulți premieri începând din 1990 în rândul statelor membre UE, a fost condusă în acest an de trei guverne, întârziind planuri de a consolida economia și justiția. Investițiile străine directe au scăzut puternic, la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro în 2008, iar leul se situează aproape de minimul istoric.

„Avem nevoie de un guvern care să pună în aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influențează negativ mediul de afaceri”, a declarat Steven van Groningen, șef al diviziei din România a Raiffeisen Bank International.

Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta sunt prinși într-o luptă pentru putere care a condus la prăbușirea unui guvern în martie și la un vot de demitere a președintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a exprimat îngrijorarea că România înregistrează un recul democratic, scrie Bloomberg.

Încrederea investitorilor a scăzut, alimentând majorarea costurilor de împrumut și împingând leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la începutul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Națională a României să oprească o serie de reduceri de dobândă, al căror scop era stimularea economiei.

Costul asigurării datoriei pe cinci ani a României împotriva riscului de neplată (default) prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.

„Nu cred că actuala coaliție de guvernare este conștientă de pericolele cu care se confruntă. (Incertitudinea, n.r.) afectează investițiile străine, întrucât companiile devin foarte suspicioase privind prezența într-o țară în care nu știu la ce să se aștepte”, a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.

Scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-și respecta promisiunile agravează temerile legate de înrăutățirea situației economice, potrivit Bloomberg.

Coaliția Uniunea Social Liberală a premierului Ponta ar putea câștiga 57,4% din voturi la alegerile parlamentare, potrivit unui sondaj derulat de IMAS în octombrie, citat de Bloomberg. Partidele asociate președintelui Băsescu se situează, în același sondaj, la 16%. Marja de eroare a sondajului, realizat între 10-18 octombrie pe un eșantion de 1.039 de persoane, este de 3%.

„Faptul că acest an electoral se va încheia este o veste bună, întrucât politicienii vor lăsa deoparte disputele politice și vor aborda aspecte cheie. Indiferent de formula Guvernului după vot, ne așteptăm să asigure stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri”, a declarat Mark Mobius, manager care administrează active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management.

Perspectiva unei victorii decisive a actualei coaliții aflate la guvernare, care să-i dea premierului Ponta suficientă susținere parlamentară pentru a-și pune în aplicare agenda, ar putea ajuta la câștigarea încrederii investitorilor, afirmă Gyula Toth, care participă la administrarea unor active de 400 de milioane de euro la firma Ithuba Capital din Viena.

„Așteptările sunt ca actualul guvern să câștige alegerile și să ajungă la un acord cu FMI la scurt timp după, posibil chiar în primul trimestru. Dacă are loc o schimbare în acest scenariu, ar putea avea impact negativ”, a spus Toth.

Ponta și Băsescu sunt ambii de acord că România are nevoie de o înțelegere cu FMI și UE anul următor, la încheierea actualului acord preventiv, semnat în 2011. România nu a tras fonduri prin acordul în desfășurare.

Următorul guvern trebuie să dezvolte infrastructura și piețele de capital, dar și să îmbunătățească legislația, afirmă Mobius și directorul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Infrastructura României este printre cele mai slabe din UE, potrivit Băncii Mondiale. România, cu o dimensiune apropiată de cea a Marii Britanii, are doar trei autostrăzi, cu o lungime însumată de 500 de kilometri, notează Bloomberg.

Companiile, precum producătorul german de anvelope Continental, au nevoie de îmbunătățirea sistemului de transport pentru a putea distribui și pentru a putea livra în țările vecine.

„Într-un an va fi locul perfect în care să-mi fac planuri de afaceri și să mă dezvolt, deoarece suntem aproape de surse de materii prime și de rute importante pentru transportul anvelopelor”, a declarat șeful fabricii Continental din Timișoara, Pedro Carreira.

Dacă va câștiga alegerile, coaliția aflată în prezent la guvernare intenționează să adopte măsuri care să stimuleze economia și ar putea lua în considerare unele reduceri de taxe și majorări de salarii, potrivit programului prezentat. Alianța de opoziție a promis să reducă cota unică de 16% și să diminueze contribuțiile sociale.

După atât de multe promisiuni și atât de puțină acțiune în trecut, șeful Raiffeisen România afirmă că va aștepta să vadă dacă politicienii își vor îndrepta atenția către economie în loc să se urmărească unul pe altul.

„Propunerile sunt doar vorbe. Ceea ce avem nevoie este o creștere a capacității administrației de a-și îndeplini promisiunile”, a mai spus van Groningen.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal