Bloomberg: Kremlinul vrea ca Navalnîi să fie condamnat la peste 13 ani de închisoare, pentru a distruge mișcarea de opoziție
Guvernul rus și-ar dori ca disidentul Aleksei Navalnîi să fie condamnat la peste 13 ani de închisoare, cu scopul de a destructura mișcarea de opoziție creată în jurul acestuia.
Afirmația aparține jurnaliștilor Bloomberg, care susțin că această nouă dorință a Kremlinului arată o schimbare de strategie a regimului putin față de Navalnîi, care până acum era arestat pentru câteva săptămâni și apoi eliberat.
Astfel, acest lucru ar arăta că, de această dată, puterea de la Kremlin se simte amenințată de amploarea protestelor anunțate de susținătorii lui Navalnîi, potrivit Digi24.
Navalnîi ar putea fi condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare
Aleksei Navalnîi ar putea fi condamnat luna viitoare la trei ani și jumătate de închisoare, pentru o acuzație mai veche de delapidare, scrie Bloomberg care citează două surse apropiate de Kremlin. Acesta ar mai putea primi încă zece ani de închisoare pentru noi acuzații referitoare la furtul donațiilor făcute de susținătorii săi.
Astfel, potrivit sursei citate, Kremlinul speră ca „odată ce el intră la închisoare, mișcarea de opoziție să își piardă direcția”.
Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică direct pe aeroportul din Moscova, după ce s-a întors din Germania. Disidentul și-a mobilizat susținătorii la proteste după ce a făcut public un material video despre palatul de un miliard de euro al președintelui țării, Vladimir Putin. Clipul a fost vizualizat de 50 de milioane de ori în doar trei zile.
Astfel, autoritățile se așteaptă la proteste sâmbătă în 65 de orașe din întreaga țară.
Poliția de la Moscova a avertizat vineri că orice manifestație ilegală „va fi reprimată”.
„Orice tentativă de a organiza un eveniment public neautorizat şi orice acţiune provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere”, a anunţat Poliţia, care a făcut referire la „acţiunile ilegale prevăzute să aibă loc pe 23 ianuarie 2021”.
La rândul său, Kremlinul a anunțat că protestele care ar urma loc sâmbătă față de arestarea lui Navalnîi sunt ilegale și ar fi promovate de „provocatori”.
Mai mulți colaboratori ai lui Navalnîi, arestați
Mai mulți susținători ai disidentului rus au fost arestați de către autorități, iar alții ar urma să fie prezentați vineri în fața instanțelor de judecată, potrivit AFP.
Astfel, joi au fost arestate Liubov Sobol, avocat în cadrul fundației lui Navalnîi, dar și purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Iarmîș.
Reținerile au continuat și vineri, cu coordonatoarea sediului din Vladivostok al organizației lui Navalnîi, Ekaterina Vedernikova și cu Elena Noskoveț, o colaboratoare a disidentului din Novosibirsk.
Rusia respinge solicitările Occidentului privind eliberarea lui Navalnîi
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat, duminică seară, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis luni menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi pentru 30 de zile.
Navalnîi a declarat în cursul zilei de marți că Administrația Penitenciarelor din Rusia ar fi cerut unei instanțe arestarea sa pentru o presupusă încălcare a termenilor unei pedepse cu suspendare la care a fost condamnat.
Administrația Vladimir Putin a anunțat, în cursul zilei de marți, că nu va lua în considerare solicitările statelor occidentale privind eliberarea disidentului rus Aleksei Navalnîi.
Totodată, Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la apelurile lui Navalnîi privind organizarea de proteste în Rusia.
Luni, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat statele occidentale că „încearcă să distragă atenția de la cea mai gravă criză a modelului de dezvoltare liberal” folosindu-se de cazul Navalnîi.