Manevra președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a convoca alegeri parlamentare anticipate pentru a bloca drumul spre putere al politicianului de extremă-dreapta Marine Le Pen a bulversat investitorii, generând noi semne de întrebare referitoare la finanțele publice și la viitorul agendei favorabile mediilor de afaceri, conform grupului media Bloomberg.
Valoarea titlurilor de stat din Franța a scăzut luni, iar moneda euro are cel mai mic nivel din ultima lună.
Convocarea alegerilor anticipate riscă să devină noua controversă asociată politicilor economice ale președintelui Macron. Administrația de la Paris a cheltuit sume masive pentru protejarea familiilor și a companiilor de pandemie și de tranziția energetică, iar președintele s-a concentrat pe reforme economice și în sistemul pensiilor. Însă abordarea lui Macron întâmpină rezistență, prin proteste masive și contestări în Parlament.
”O majoritate de dreapta în Parlament ar obstrucționa orice plan de reformă. Situația deficitului bugetar în Franța deja este urâtă”, afirmă Mohit Kumar, economist în cadrul grupului de consultanță Jefferies International.
Pe fondul preocupărilor privind politicile economice, Franța se confruntă cu provocări fiscale imediate, deși depune eforturi pentru remedierea problemelor bugetare. În acest context, agenția de evaluare S&P a redus recent creditul Franței de la AA la AA-.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, duminică seară, dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate, în contextul eșecului suferit de partidele pro-prezidențiale în scrutinul europarlamentar.
”Am decis să le ofer cetățenilor opțiunea de a decide prin vot viitorul Parlamentului național. Prin urmare, am dizolvat Adunarea Națională. Voi semna imediat decretul de convocare a alegerilor legislative, care se vor desfășura pe 30 iunie în primul tur și pe 7 iulie în turul doi”, a afirmat Emmanuel Macron.
Citește și: