Bloomberg: Președintele BCE vrea relaxarea în mod PRUDENT a politicii monetare în zona euro /Ritmul scăderii dobânzilor depinde de situația inflației
Banca Centrală Europeană intenționează să continue reducerea dobânzii de referință, dar ritmul relaxării politicii monetare depinde de o serie de factori, în primul rând de situația inflației, afirmă Christine Lagarde, președintele BCE, pledând pentru o abordare prudentă, conform grupului media Bloomberg.
”Eu nu vreau să fac speculații. Din punctul meu de vedere, direcția este clară, iar ceea ce am făcut începând din iunie este o abordare sensibilă care ar trebui continuată prin acel element de precauție. Nu trebuie să tragem concluzii imediate că, dacă am scăzut rata dobânzilor cu 0,25% o dată, vom scădea de fiecare dată”, a afirmat Christine Lagarde, într-un interviu acordat la Washington postului de televiziune Bloomberg, cu ocazia reuniunilor Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
Deciziile de politică monetară rămân dependente de datele financiare și economice
”Noi încercăm să avem analize substanțiale, prin raportarea la date, prin raționamente și printr-o privire de perspectivă. Trebuie să analizăm situația în detaliu, întrucât ne apropiem de punctul în care sperăm că situația economică va fi în echilibrul corect. Direcția ratei dobânzilor este clară, ritmul va fi determinat în funcție de elementele din trecut și cele din viitor, folosind cele trei criterii și analize”, a subliniat Christine Lagarde.
În general, cele trei criterii pe care se bazează deciziile Consiliului Guvernatorilor BCE sunt perspectivele inflației, dinamica inflației subzistente și forța transmiterii politicii monetare.
Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii centrale a Franței, crede că obiectivul inflației de 2,0% va fi atins la începutul anului 2025. La rândul său, Robert Holzmann, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat că stabilizarea inflației va permite reducerea semnificativă a dobânzii de referință în zona euro.
Inflația anuală în zona euro a fost de 1,7% în septembrie 2024, în scădere de 2,2% în august, dar BCE avertizează că prețurile vor fluctua din nou în următoarele luni.
”Rata inflației urmează să crească în următoarele luni, înainte de a scădea spre ținta stabilită anul viitor. Inflația internă rămâne ridicată, în contextul în care salariile continuă să crească într-un ritm intens”, a anunțat BCE săptămâna trecută.
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, săptămâna trecută, reducerea cu 0,25% a dobânzii de referință, în contextul stabilizării prețurilor în zona euro. Dobânzile instrumentului depozitelor, principalelor operațiuni de refinanțare și instrumentului marginal de creditare scad la nivelurile de 3,25%, 3,40% și 3,65% începând din 23 octombrie 2024.
Foto: Profimedia
Citește și: