Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: Putin riscă haosul, dacă criza Greciei va provoca recesiune în Rusia

Bloomberg: Putin riscă haosul, dacă criza Greciei va provoca recesiune în Rusia

Bloomberg: Putin riscă haosul, dacă criza Greciei va provoca recesiune în Rusia
Președintele rus Vladimir Putin riscă o instabilitate politică gravă, dacă Grecia va ieși din zona euro, declanșând o criză mondială, scăderea prețului petrolului și implicit o recesiune în Rusia, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, transmite Bloomberg.

Președintele rus Vladimir Putin riscă o instabilitate politică gravă, dacă Grecia va ieși din zona euro, declanșând o criză mondială, scăderea prețului petrolului și implicit o recesiune în Rusia, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, transmite Bloomberg.

Probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este de peste 50%, ceea ce ar putea conduce la retragerea altor țări din uniunea monetară, a declarat directorul institutului, Mihail Dmitriev.

Principalul risc la care este expusă Rusia este înrăutățirea situației economice, care ar alimenta sentimentul anti-Putin și ar amplifica represaliile politice, se arată în studiul institutului, care acordă consultanță guvernului.

„Dacă această tendință continuă, vom asista la escaladarea violențelor politice și a represiunilor, pe de o parte, și la o criză economică gravă pe de altă parte. Acestea ar putea conduce la pierderea controlului de către Putin și la o transformare politică haotică”, a arătat Dmitriev.

Putin a revenit în această lună la Kremlin, pentru un al treilea mandat, după ce zeci de mii de ruși au demonstrat în principalele orașe ale Rusiei, în urma alegerilor parlamentare controversate din decembrie.

Înrăutățirea condițiilor economice la nivel mondial ar reduce capacitatea guvernului de a respecta angajamentele sociale asumate și ar putea șterge plasamentele făcute de investitorii ruși în Europa, a spus Dmitriev.

„În pofida redresării economice din Rusia, au loc ample retrageri de capital din țară. Acest capital se îndreaptă spre epicentrul crizei financiare mondiale, care este Europa. Este ca și cum ai crea un furnizor de alimente în centrul unei explozii atomice”, consideră analistul rus.

În cel mai pesimist scenariu, după o ieșire a Greciei din zona euro, economia Rusiei s-ar contracta cu 2,1%, iar capitaul retras din țară ar atinge într-un an 95 de miliarde de dolari, a declarat miercuri Ksenia Iudaeva, economist șef la Sberbank, cea mai mare bancă din țară.

Economia rusă ar înregistra un declin de 1% în 2013, iar țara ar ajunge la un deficit bugetar de 5,5% din PIB, în cel mai rău caz luat în calcul de Vladimir Osakovski, economist șef al Bank of America Merrill Lynch în Moscova. Rubla s-ar deprecia cu 10% față de nivelul actual, consideră Osakovski.

Rusia, dependentă de exporturile de petrol și gaze pentru jumătate din veniturile bugetare, în timp ce Europa reprezintă destinația a peste 50% din exporturile țării, ar putea suferi o recesiune mai gravă decât în 2009, în cazul unei prăbușiri a prețurilor energiei, estimează Dmitriev.

Economia Rusiei a înregistrat o creștere medie anuală de 7% în timpul președinției Putin din perioada 2000-2008, înainte de a se contracta cu aproape 8% în 2009, după ce prețul petrolului s-a prăbușit de la 147 dolari pe baril la 34 dolari pe baril, în urma crizei financiare provocate de falimentul Lehman Brothers în august 2008.

Pentru acest an, guvernul de la Moscova a redus prognoza de creștere economică de la 3,7% la 3,4%. În primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 4,9% față de intervalul simular din 2011.

Cotația petrolului Brent, care influențează prețul petrolului Ural al Rusiei, ar putea scădea la 80 de dolari pe baril dacă Grecia iese din zona euro și la 60 de dolari pe baril dacă fragmentarea uniunii monetare ar fi dezordonată.

Petrolul Ural este tranzacționat în prezent la aproape 105 dolari pe baril.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, neîncrederea populației în guvernanți este la un nivel critic, astfel că incapacitatea acestora de a-și respecta promisiunile ar putea duce la demonstrații de amploare.

„Criza politică poate deveni rapid acută, dacă este agravată de o nouă criză economică. Este extrem de probabil să ducă la pierderea rapidă a controlului politic și la o schimbare accelerată a sistemului politic”, se arată în studiu.

Putin a avertizat luni noul guvern Medvedev că trebuie să facă față unei situații dificile, din cauza incertitudinilor economice mondiale.

Citește și