Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de reducere a dobânzii de referință, așteptată peste câteva zile, ar confirma stabilitatea zonei euro, dar economia rămâne slabă, iar, în lipsa unor acțiuni majore, Uniunea Europeană riscă să își piardă relevanța în competiția cu Statele Unite și China.
”Pentru prima dată în două decenii, decidenții politici vor iniția un ciclu de relaxare monetară fără a fi forțați de vreo urgență financiară. (…) Dar, în pofida calmului de la suprafață, economia începe să vadă consecințele problemelor apărute în ultimele decenii. Eclipsată de dinamismul tot mai mare al Statelor Unite și de ascensiunea Chinei, zona euro are creștere economică anemică, productivitate slabă, scădere demografică și finanțe publice dezechilibrate în țări-cheie”, notează grupul media Bloomberg.
Îmbunătățirea situației pe piețele financiare și relansarea economică le oferă liderilor de la Bruxelles și guvernelor naționale puțin spațiu de manevră pentru abordarea provocărilor.
Dacă politicienii europeni, care se confruntă săptămâna aceasta cu alegerile, nu profită de actualele avantaje pentru a lansa reforme în sensul creșterii economice și remedierii finanțelor publice, Uniunea Europeană riscă să alunece și mai mult spre irelevanță.
”În lipsa unui impuls major, Uniunea Europeană va deveni o putere globală cu influență redusă, lăsând Statele Unite să lupte cu China pentru supremație economică”, afirmă Jamie Rush, analist la divizia economică a Bloomberg.
”Chiar dacă situația Europei s-a îmbunătățit acum, problemele structurale profunde – îmbătrânirea populației, schimbările climatice și fragmentarea mondială – așteaptă”, atrage atenția Alfred Kammer, un oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI).
Productivitatea slabă, care se transpune în creșterea economică, reprezintă una dintre principalele probleme ale Uniunii Europene, care are o situație mai proastă decât a Statelor Unite.
”Efectele sunt evoluții mai lente în materie de nivel de trai și declinul puterii economice la nivel mondial”, a semnalat în mai Centrul European pentru Politici Economice Internaționale.
”Noi, europenii, trebuie să facem mai mult”, a cerut recent ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner.
Citește: