Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: Statele NATO depun eforturi pentru un acord privind finanțarea Ucrainei /Multe țări REFUZĂ angajamentele

Bloomberg: Statele NATO depun eforturi pentru un acord privind finanțarea Ucrainei /Multe țări REFUZĂ angajamentele

Bloomberg: Statele NATO depun eforturi pentru un acord privind finanțarea Ucrainei /Multe țări REFUZĂ angajamentele

Mai multe state din cadrul Alianței Nord-Atlantice ezită să asume angajamente pentru oferirea de asistență militară Ucrainei pe termen lung, ceea ce ar conferi Administrației Volodimir Zelenski mai multă predictibilitate în eforturile de respingere a invaziei ruse.

În pofida entuziasmului inițial al secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a propus ca aliații să aloce 40 de miliarde de euro pe an pentru oferirea de asistență Ucrainei, statele membre au în prezent disensiuni puternice asupra opțiunilor pentru viitorii ani, afirmă oficiali citați de grupul media Bloomberg.

Aliații NATO nu vor avea probleme în atingerea țintei de 40 de miliarde de euro anul acesta, Statele Unite oricum vor acorda o parte din asistența în valoare de 60 de miliarde de dolari. Dar obstacolele politice și legale din anumite capitale vor conduce la reevaluarea obiectivelor în fiecare an, au explicat oficiali din cadrul NATO, sub protecția anonimatului.

Aliații ar putea ajunge la un acord prin alocarea de fonduri din angajamentele de a cheltui anual 2% din PIB pentru apărare. Însă acest lucru ar însemna reducerea angajamentelor pentru propria apărare, iar miniștrii de Finanțe nu acceptă suplimentarea cheltuielilor.

Pe de altă parte, Germania și Statele Unite vor să renunțe la angajamentul de a face ”ireversibil” parcursul Ucrainei pentru admiterea în Alianța Nord-Atlantică.

Deciziile privind abordarea generală vor fi luate la începutul lunii iulie, cu ocazia summitului NATO de la Washington.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Alianța Nord-Atlantică și Grupul G7 oferă asistență militară masivă Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse. Cu toate acestea, continuarea asistenței militare este subiectul unor dezbateri politice intense, în contextul în care armata ucraineană nu are succes în respingerea forțelor militare ruse.

Foto: Profimedia

Citește și:

SCHOLZ a oferit clarificări, în Bundestag, despre negocierile pe tema bugetului /Opoziția acuză Guvernul că a generat instabilitate

RUSIA intensifică relațiile cu Iranul, China și India, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și