Statele Unite, Ucraina și reprezentanți ai statelor din Grupul G7 au organizat, în decembrie, o reuniune secretă pe tema unui potențial plan politic de oprire a războiului izbucnit prin invazia militară rusă, dar Rusia nu a fost invitată, iar China a refuzat să participe, afirmă surse citate de grupul media Bloomberg.
Reuniunea la nivel de consilieri pentru securitate a avut loc pe 16 decembrie 2023, în Arabia Saudită. Au participat reprezentanții Ucrainei, Statelor Unite, Grupului G7, Arabiei Saudite, Indiei, Turciei și ai unor națiuni din Sudul Global. Reuniunea de la Riyad a avut rolul mobilizării sprijinului pentru condițiile Kievului de lansare a negocierilor de pace cu Moscova.
Rusia nu a fost invitată la reuniune, iar China și Emiratele Arabe Unite au refuzat să participe, au declarat oficiali citați de grupul media Bloomberg. Moscova a catalogat eforturile aliaților occidentali ca fiind o ”farsă”.
Confruntările militare pe frontul din sud-estul Ucrainei sunt în impas de câteva luni, în contextul în care contraofensiva Kievului nu a avut rezultate. În plus, Kievul așteaptă fonduri de peste 100 de miliarde de dolari din Statele Unite și Uniunea Europeană, blocate din cauza disputelor politice.
Kievul și Grupul G7 au reafirmat poziția că o pace corectă trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, notând că obiectivele președintelui rus Vladimir Putin nu s-au modificat și nu este dispus la negocieri de pace serioase.
Kievul vrea să organizeze o nouă reuniune internațională săptămâna viitoare, în Elveția, înaintea Forumului Economic de la Davos, fiind invitați reprezentanți din peste 100 de țări. Anterior, au avut loc reuniuni similare în Danemarca, Arabia Saudită și Malta.
Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile esențiale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul cere înființarea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic. La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realităţi teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse.
Foto: Profimedia
Citește și: