Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: UNGARIA vrea reconfigurarea relațiilor cu NATO /Inițiativa lui Viktor Orban ar putea genera un nou concept

Bloomberg: UNGARIA vrea reconfigurarea relațiilor cu NATO /Inițiativa lui Viktor Orban ar putea genera un nou concept

Bloomberg: UNGARIA vrea reconfigurarea relațiilor cu NATO /Inițiativa lui Viktor Orban ar putea genera un nou concept

Ungaria vrea să redefinească relațiile cu Alianța Nord-Atlantică, pentru a putea opta să nu participe la intensificarea asistenței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban, iar reconfigurarea statutului ar putea genera un nou concept în cadrul NATO.

Oficiali militari ungari și avocați depun eforturi pentru a crea un nou concept, care să diferențieze Ungaria de alte state din cadrul Alianței Nord-Atlantice, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat unui post de radio.

”Avocații și ofițerii noștri lucrează intens pentru a vedea cum Ungaria poate rămâne membră NATO într-un mod prin care să nu fie nevoită să participe la acțiuni în afara teritoriului NATO”, a declarat Viktor Orban, citat de grupul media Bloomberg.

Guvernul de la Budapesta contribuie deja la două misiuni NATO în afara teritoriului Alianței, în Irak și Kosovo. Statele NATO au opțiunea de a nu participa la misiuni militare, deși, în același timp, este încurajată cea mai intensă implicare.

Afirmațiile lui Viktor Orban intervin în contextul în care Alianța Nord-Atlantică elaborează un plan de avansare a sprijinului militar pentru Ucraina. Proiectul va fi prezentat la summitul NATO de la Washington, programat în iulie.

Printre măsurile analizate se numără un rol mai intens al NATO la nivel operațional, în coordonarea furnizărilor de armament și în instruirea forțelor Kievului. Secretarul general Jens Stoltenberg propune și crearea unui fond de 100 de miliarde de dolari pentru asistență destinată Ucrainei în următorii cinci ani, dar multe state membre sunt reticente privind această inițiativă.

Viktor Orban a încercat să blocheze extinderea NATO prin admiterea Finlandei și Suediei și și-a atras critici din partea Occidentului din cauza acordurilor energetice cu Rusia.

Un nou concept de apartenență la NATO

În interviu, premierul Ungariei a dat asigurări că menține angajamentul privind apărarea colectivă dacă vreun stat membru NATO ar fi atacat. Dar a argumentat că furnizarea de armament Ucrainei, un stat vecin care nu face parte din NATO, riscă să conducă la intensificarea implicării militare, posibil chiar prin trimiterea de trupe.

Premierul Ungariei a subliniat că nu este de acord cu evaluările privind riscurile unui atac al Rusiei asupra vreunui stat membru NATO după Ucraina, subliniind că actualul conflict este ”între două țări slave”.

Exceptarea Ungariei de la participarea la asistența militară pentru Ucraina ar genera un nou concept în cadrul Alianței Nord-Atlantice, notează Bloomberg.

”Acum, suntem într-o situație în care participăm la asistență, dar nu nu o susținem. Nu știu cât timp vom putea menține acest lucru”, a subliniat Orban.

Citește și:

Curtea Internațională de Justiție cere OPRIREA ofensivei israeliene în Rafah /Armata israeliană trebuie să permită acces umanitar

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și