Uniunea Europeană se apropie de un acord asupra unor măsuri care ar permite restructurarea băncilor aflate în insolvență, după ce au fost soluționate principalele preocupări ale Germaniei, ceea ce ar facilita avansarea uniunii bancare, afirmă oficiali europeni citați de grupul media Bloomberg.
Guvernele europene ar putea ajunge, luna viitoare, la un acord în privința gestionării crizelor și creării unui cadru de reglementare pentru asigurarea depozitelor bancare, prin abordarea preocupărilor formulate de anumite țări, inclusiv de Germania, a declarat un oficial din cadrul UE, sub protecția anonimatului.
Discuțiile pentru stabilirea detaliilor cu autoritățile europene de reglementare probabil vor continua anul viitor, au explicat alți oficiali din cadrul Eurogrupului.
”O asemenea manevră ar fi un pas esențial în sensul relansării impulsului în negocierile de intensificare a relațiilor interbancare în Uniunea Europeană și de a facilita fuziunile transfrontaliere”, notează grupul media Bloomberg.
Sistemul bancar european este fragmentat pe liniile naționale după criza creditelor neperformante din anul 2008, iar eforturile de creare a unei arhitecturi pentru o piață unificată intraseră în impas în ultimii ani. Planul negociat de guvernele europene este considerat un element central spre reforme avansate în sensul creării unui sistem comun de garantare a depozitelor bancare similar cu cel existent în Statele Unite ale Americii.
Franța și Germania încearcă relansarea proiectului uniunii bancare, iar tema este abordată direct de președintele Emmanuel Macron și de cancelarul Olaf Scholz.
Conform surselor citate, planul prevede restructurarea băncilor care intră în insolvență, dar Germania a atras atenția că uniunea bancară va implica și alte componente, Berlinul exprimând preocupări privind programele de achiziții de obligațiuni de stat de pe piețele naționale.
Foto: Shutterstock
Citește și: