Bloomberg: Vladimir Putin a deschis un nou front în RĂZBOIUL HIBRID împotriva NATO, prin activități destabilizatoare în zona Mării Baltice

Publicat: 20 06. 2024, 16:14

Rusia a intensificat activitățile destabilizatoare în regiunea Mării Baltice, printr-o serie de acțiuni ilegale, inclusiv acte de sabotaj, care iau prin surprindere statele membre NATO, notează grupul media Bloomberg.

Agenți ai Poliției de frontieră din Rusia au fost filmați, în mai, în timp ce demontau balizele care demarcau culoarele de navigație pe Râul Narva, aflat la granița ruso-estonă. Incidentul din 23 mai nu a fost comis de Rusia în secret, iar Estonia a admis că este un semnal explicit adresat statelor baltice și Occidentului.

”Incidentul a fost catalogat ca înscriindu-se într-o serie de acțiuni menite să provoace și să destabilizeze națiunile care au o frontieră cu Rusia și Belarus pe lungimea de 3.550 de kilometri. Nefiind considerate atacuri convenționale care să atragă o ripostă colectivă a NATO, episoadele de acest fel s-au intensificat de când Rusia a lansat războiul contra Ucrainei, în 2022”, comentează grupul media Bloomberg.

”Această realitate transformă tot mai mult regiunea baltică în al doilea front al conflictului Occidentului cu Moscova”, subliniază Bloomberg.

”Rusia poartă în prezent două războaie. Un război concret, convențional, în Ucraina. Celălalt este un război hibrid în Europa și în Occident, în scopul influențării tonului discursului public și, într-un anumit sens, pentru a ne afecta sentimentul de securitate”, a atras atenția Alexander Stubb, președintele Finlandei.

Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda și Polonia au raportat, în ultimele luni, incidente precum venirea masivă a imigranților la frontiere, acte de sabotaj și perturbarea semnalului GPS.

Alianța Nord-Atlantică a anunțat, săptămâna trecută, că va contracara activitățile ostile ale Rusiei, care includ acte de sabotaj și atacuri cibernetice.

”Am observat cazuri de sabotaj, tentative de incendiere, atacuri cibernetice și dezinformare. Vom elabora opțiuni de ripostă din partea NATO, mă aștept să includă intensificarea monitorizării, schimburi de informații secrete, consolidarea apărării infrastructurii esențiale, inclusiv a infrastructurii submarine și cibernetice, dar și restricții privind personalul serviciilor secrete ruse în spațiul Alianței”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au cerut Uniunii Europene să interzică circulația liberă a diplomaților ruși în spațiul comunitar și să o limiteze la țara în care sunt acreditați.

Rusia și China au intensificat activitățile de spionaj în Germania și generează amenințări asupra arhitecturii de securitate a Europei, prin tentative de influențare a proceselor democratice, a avertizat marți Nancy Faeser, ministrul german de Interne.

Foto: Profimedia

Citește și:

Hezbollah vizează Haifa și Tel Aviv dacă Israelul va ataca Libanul. „Organizația va lovi simultan ținte protejate de Iron Dome și David′s Sling”