Prima pagină » Știri externe » Bloomberg: Vladimir Putin testează cât se poate îndepărta Trump de EUROPA în materie de sancțiuni

Bloomberg: Vladimir Putin testează cât se poate îndepărta Trump de EUROPA în materie de sancțiuni

Bloomberg: Vladimir Putin testează cât se poate îndepărta Trump de EUROPA în materie de sancțiuni

Administrația de la Moscova are o strategie deliberată de a testa cât de mult va accepta președintele SUA, Donald Trump, să exercite presiuni asupra Europei pentru relaxarea sancțiunilor, comentează grupul media Bloomberg.

Rusia solicită reconectarea uneia dintre cele mai mari bănci la sistemul internațional SWIFT drept condiție pentru acceptarea armistițiului cu Ucraina în zona Mării Negre.

Moscova a ales Banca Agricolă a Rusiei pentru a vedea dacă Donald Trump va accepta ideea și dacă va putea ralia Uniunea Europeană, afirmă oficiali guvernamentali ruși, sub protecția anonimatului. Uniunea Europeană are jurisdicție asupra sistemului de tranzacții bancare SWIFT, care are sediul central în Belgia.

”Vladimir Putin verifică în ce măsură Donald Trump poate merge împotriva Europei în materie de relaxare a sancțiunilor”, notează grupul media Bloomberg.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, verifică ce este posibil să realizeze prin colaborarea cu Donald Trump, iar eventualul succes cu sistemul SWIFT ar putea conduce la relaxarea etapizată a regimului sancțiunilor.

În schimb, coaliția liderilor europeni a exclus posibilitatea relaxării sancțiunilor impuse Rusiei. Premierul britanic, Keir Starmer, a afirmat că au fost discutate chiar modalități de intensificare a sancțiunilor, pentru a exercita “presiuni suplimentare” asupra Rusiei și a o forța să negocieze.

Moscova testează opțiunile de colaborare cu Trump

După negocierile din Arabia Saudită, Statele Unite au anunțat principiile unui armistițiu între Rusia și Ucraina în zona Mării Negre, după acordul de evitare a atacurilor asupra infrastructurii. Ucraina anunțat imediat că va respecta armistițiul în zona Mării Negre, dar Kremlinul a cerut anularea anumitor sancțiuni și facilitarea exporturilor ruse de produse agricole.

”Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea unor condiții”, a transmis Președinția Rusiei. Printre condițiile Moscovei se numără anularea sancțiunilor care vizează Banca Agricolă a Rusiei. ”Statele Unite vor contribui la restabilirea exporturilor de produse agricole ruse și de fertilizatori pe piețele mondiale”, a subliniat Kremlinul.

“Acesta este un test pentru Trump. Moscova vrea să vadă cum face față Trump angajamentelor”, afirmă Pavel Danilin, un analist politic care colaborează cu oficiali de la Kremlin.

Abordarea pare a fi confirmată de un fost oficial din cadrul Ministerului rus de Externe.

”Actuala Administrație a SUA este interesată să dialogheze cu noi, să găsim abordări comune și soluții. Ulterior, Europa va reveni la simțul comun, la un fel de realism”, afirmă Grigori Karasin, fost adjunct al ministrului rus de Externe.

Însă Uniunea Europeană a respins ferm ideea relaxării sancțiunilor impuse Rusiei, subliniind că, în pofida negocierilor Moscovei cu Washingtonul, armata rusă trebuie să se retragă în totalitate din Ucraina.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rusia și Turcia doresc o cooperare durabilă pentru soluționarea CONFLICTELOR regionale/ Putin insistă asupra „securității navigației” în Marea Neagră

Vicepreședintele Vance: Statele Unite sunt interesate de GROENLANDA /„Vom purta discuții”

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și