Prima pagină » Știri externe » BOALA misterioasă care a afectat sute de canadieni până acum. Autoritățile nu au încă nicio explicație

BOALA misterioasă care a afectat sute de canadieni până acum. Autoritățile nu au încă nicio explicație

BOALA misterioasă care a afectat sute de canadieni până acum. Autoritățile nu au încă nicio explicație
Boala misterioasă care a afectat sute de canadieni până acum. Autoritățile nu au încă nicio explicație

Un cercetător canadian susține că autoritățile nu i-au permis să investigheze o boală neurologică necunoscută, care a afectat până acum peste 200 de persoane din provincia New Brunswick.

Totodată, acesta spune că se teme că simptomele inexplicabile pe care le au pacienții se vor agrava.

Afirmațiile pe care Michael Coulthart le-a făcut într-un e-mail pe care i l-a trimis unui coleg au apărut la doi ani după ce provincia din estul Canadei a încheiat investigația oficială.

„Tot ceea ce voi spune este că opinia mea științifică este că ceva se întâmplă cu adevărat în New Brunswick ce nu poate fi explicat sub nicio formă prin subiectivitatea sau agenda personală a unui singur neurolog. Câteva cazuri ar putea fi explicate în acest fel, dar sunt pur și simplu prea multe (acum, peste 200)”, a scris Michael Coulthart, un renumit microbiolog.

Zeci de oameni afectați de această boală misterioasă

Oficialii sanitari din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de localnici suferă de un sindrom posibil necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii degenerative Creutzfeldt-Jakob.

Aceste simptome au fost variate: unii pacienți au început să saliveze abundent, iar alții au spus că se simt ca și cum ar avea insecte care se târăsc pe pielea lor.

Un an mai târziu, însă, un comitet independent de supraveghere creat de autoritățile provinciale a stabilit că pacienții fuseseră cel mai probabil diagnosticați greșit și sufereau de boli cunoscute, cum ar fi cancer sau demență.

Comitetul, dar și Guvernul New Brunswick pun, de asemenea, la îndoială activitatea neurologului Alier Marrero, cel care a încercat să trateze primele persoane care au acuzat aceste simptome.

Marrero a început o adevărată campanie, acuzând autoritățile provinciale că pur și simplu ignoră suferința acestor oameni.

Autoritățile, acuzate că încearcă să mușamalizeze totul

Un raport final al comitetului de supraveghere a dus la încheierea oficială a anchetei. Potrivit documentului, nu există un „focar” al acestei boli.

Însă o serie de e-mail-uri, consultate de The Guardian, spun o poveste complet diferită și sugerează că cercetătorii seniori din cadrul Agenției de Sănătate Publică din Canada (PHAC) sunt preocupați de cauzele și simptomele acestei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele tinere.

Într-un schimb de e-mail-uri din octombrie 2023 cu un alt membru al PHAC, Coulthart, care a fost coordonatorul comisiei federale care a anchetat în 2021 boala din New Brunswick, a spus că a fost „practic oprit” să aibă orice implicare în această problemă.

Mai mult, Coulthart spune că, din punctul său de vedere, motivul pentru care a fost împiedicat să cerceteze cazurile este unul politic.

Coulthart, care conduce în prezent Sistemul de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada, a scris că există posibilitatea ca unii factori de mediu, combinați, să declanșeze aceste simptome la persoane care deja sunt predispuse la apariția unor sindroame neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson.

Coulthart susține că acest fenomen nu se încadrează cu ușurință în „paradigmele superficiale” ale diagnosticării patologiilor, iar complexitatea problemei le-a permis politicienilor să „scape” de responsabilitate.

„Cred că adevărul se va afla în timp, dar deocamdată tot ce putem face (…) este să continuăm să strângem informații despre cazurile care vin la noi ca suspecte de boală prionică”, a scris Coulthart.

Copii ale schimbului de e-mail-uri au fost trimise comisiei parlamentare de sănătate publică de către un grup care reprezintă drepturile pacienților, dar nu este clar dacă a fost luată vreo măsură până în acest moment.

Sursa foto: Envato Elements

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și