Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, participă luni la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul reuniunii vor fi abordate teme precum relația cu Rusia, situația din Georgia, abordarea Uniunii Europene în raport cu Balcanii de Vest, dar și situațiile actuale din Venezuela, Myanmar și Etiopia, informează site-ul agenției Agerpres.
Totodată, oficialii europeni vor discuta și despre relația cu Turcia și Vecinătatea Sudică.
Totodată, miniștrii vor discuta informal, prin videoconferință, cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.
Comunicatul MAE arată că vor fi luate în discuție ultimele evoluții înn relația cu Rusia. În acest context, Bogdan Aurescu va saluta adoptarea rapidă de noi sancțiuni la adresa Moscovei.
„În ceea ce priveşte Rusia, vor fi abordate evoluţiile recente după reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 22 februarie 2021 şi, de asemenea, se va avea în vedere pregătirea discuţiilor şefilor de stat sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta adoptarea rapidă a măsurilor restrictive în cadrul noului Regim global al UE de sancţiuni privind încălcarea drepturilor omului.
Va reitera importanţa unei abordări strategice a relaţiei UE-Rusia care ar trebui să reconfirme unitatea UE pe baza celor cinci principii directoare adoptate în 2016, care ghidează această relaţie, precum şi importanţa unui angajament politic mai puternic al UE faţă de ţările Parteneriatului Estic, în special cu cele asociate. Vor fi discutate rezultatele vizitelor Preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, în perioada 28 februarie – 3 martie”, se arată în comunicat.
Potrivit programului, miniștrii de Externe vor aborda și problema referitoare la Balcanii de Vest.
De altfel, mai mulți miniștri de Externe, printre care și Bogdan Aurescu, au solicitat recent includerea acestui subiect pe lista temelor care vor fi abordate.
De altfel, România susține că este important ca Uniunea Europeană să își reînnoiască angajamentele față de statele din Balcanii de Vest.
„Ministrul român va evoca provocările geopolitice cu care se confruntă statele din Balcanii de Vest, cu accent pe necesitatea unei prezenţe mai vizibile a UE în regiune. Astfel, va sublinia necesitatea unui angajament reînnoit al UE în regiune şi organizarea unei dezbateri cuprinzătoare la o viitoare reuniune CAE, aşa cum au solicitat miniştrii de externe din nouă state membre, printre care şi România, într-o scrisoare adresată recent Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell”, se mai arată în comunicat.
Relaţiile UE-Turcia vor fi abordate în pregătirea discuţiilor cu ocazia Consiliului European din 25-26 martie.