Prima pagină » Știri externe » Bogdan Aurescu: România nu e un stat mare, nu are o armată foarte mare, oamenii sunt instrumentele sale

Bogdan Aurescu: România nu e un stat mare, nu are o armată foarte mare, oamenii sunt instrumentele sale

Bogdan Aurescu: România nu e un stat mare, nu are o armată foarte mare, oamenii sunt instrumentele sale
România nu este un stat foarte mare, nu are o armată foarte, mare, astfel că oamenii și proiectele lor sunt instrumentele folosite pentru a-și asigura viitorul și securitatea, a declarat, joi, secretarul de stat Bogdan Aurescu, la o conferință pentru elevii de liceu dedicată diplomației.

„Cred că este foarte bine ca tinerii chiar de la nivelul liceului să înceapă să învețe despre diplomație și despre relațiile internaționale pentru că profesia de diplomat este o profesie complexă și are nevoie de pregătire foarte bună, pe de o parte, dar și de identificarea din timp util – și asta o face fiecare pentru el însuși – a chemării pentru această profesie. Din acest punct de vedere, eu îmi aduc aminte că abia în anul II de facultate, când am studiat drept internațional, m-am gândit că aș dori să devin diplomat. De aceea, este foarte bine dacă elevii de liceu ajung din timp să intre în contact cu aceste probleme foarte complexe. Iată, chiar aici în jurul României există un climat extrem de dinamic și de fluid care necesită până la urmă profesioniști foarte bine pregătiți”, a declarat Aurescu, la conferința la cea de-a III-a ediție a Conferinței Lauder de Diplomație și Afaceri Internaționale pentru elevii din învățământul preuniversitar, organizată de Fundația Ronald. S. Lauder Romania-Complexul Educațional Lauder-Reut.

Secretarul de stat în MAE le-a povestit celor aproximativ 150 de elevi de la mai multe școli din București despre „importanța pe care o au relațiile internaționale pentru România, dreptul internațional, celelalte instrumente pe care le poți folosi ca să aperi obiectivele de interes național”.

„Până la urmă, România nu este un stat cu o talie foarte mare, nu este un stat cu o armată foarte mare, instrumentele pe care România le folosește și le-a folosit deja în timp sunt oamenii, inteligența abordărilor, diversele proiecte și inițiative pe care le putem imagina și aceste instrumente pe care le folosim cu mintea: dreptul internațional, standardele internaționale, organizațiile internaționale, parteneriatele strategice pe care le are România, acestea sunt până la urmă investiții în viitorul și în securitatea României”, a mai spus oficialul român.

Printre cei care le-au mai dat sfaturi în materie de diplomație elevilor de liceu s-au aflat și ambasadorul Israelului, Dan Ben-Eliezer, și cel al Poloniei, Marek SzczygieÅ‚.

Citește și