Bombardierele ruse, dotate cu echipament de război electronic ce poate bruia sistemele antirachetă
„Anul acesta, KRET a livrat pentru prima dată sisteme de război electronic Trupelor aerospațiale ruse, care permit transformarea unui Su-34 convențional într-un avion special de bruiaj în câteva minute. Acest avion va fi capabil să bruieze comunicațiile sistemelor de rachete antiaeriene și ale avioanelor-radar cu rază lungă de acțiune de tip AWACS”, a anunțat vineri Igor Nasenkov, director general adjunct al KRET.
Potrivit acestuia, grupul aerian protejat de acest avion „dispare efectiv de pe ecranele radarelor inamice (…). Avionul poate astfel să bruieze comunicațiile inamice, realizându-și în același timp misiunile de bombardament”.
Sistemul multifuncționnal de război electronic Hibini asigură o protecție individuală avioanelor împotriva rachetelor inamice aer-aer și sistemelor terestre de apărare antirachetă. Acest sistem inteligent creează un nor digital care face avionul echipat cu Hibini invizibil pentru radarele inamice și pentru focoasele ghidate.
Sputnik precizează că Hibini a devenit cunoscut în toată lumea în aprilie 2014, când un bombardier rusesc Su-24 a survolat distrugătorul american USS Donald Cook în Marea Neagră. Avionul rusesc nu avea arme la bord, ci doar sistemul de război electronic, în timp ce distrugătorul american de generația a IV-a era înarmat și dotat cu sistemul antirachetă Aegis.
În timp ce se apropia de nava americană, bombardierul rusesc i-a debranșat radarul, comenzile de luptă și sistemele de transmisie a datelor, menționează Sputnik, adăugând că în urma incidentului, USS Donald Cook s-a retras în portul Constanța.
Anunțul de vineri intervine după ce, la 18 decembrie, Statele Unite și România au declarat „capabilitatea tehnică” a bazei antirachetă de la Deveselu, subliniind componenta defensivă a acesteia.
Baza, care include un radar puternic, interceptori de rachete și echipament de comunicații, va fi operațională în 2016, pentru a oferi protecție în fața unor potențiale atacuri din partea Iranului.
Rusia a condamnat în mod repetat instalarea sistemului american antirachetă în România, apreciind că acesta o vizează, și a avertizat că va lua măsuri de retorsiune.
De altfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi, într-o conferință de presă, că amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forțele nucleare intermediare (INF).