Prima pagină » Știri externe » Boris Johnson: A venit momentul să ne pregătim pentru eșecul discuțiilor cu Uniunea Europeană

Boris Johnson: A venit momentul să ne pregătim pentru eșecul discuțiilor cu Uniunea Europeană

Boris Johnson: A venit momentul să ne pregătim pentru eșecul discuțiilor cu Uniunea Europeană

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat vineri că a sosit momentul ca Regatul Unit să înceapă să se pregătească pentru incheierea perioadei de tranziție post-Brexit fără un acord cu Uniunea Europeană referitor la viitoarele relații comerciale în cazul în care Blocul comunitar nu își schimbă abordarea în cadrul negocierilor.

Declarația oficialului britanic vine în contextul în care joi, în cadrul summitului european, Uniunea Europeană a transmis un ultimatum Regatului Unit, prin care i-a cerut să cedeze în privința principalelor puncte divergente, potrivit Agepres.

În caz contrar, Blocul comunitar a avertizat că, odată cu încheierea perioadei de tranziție, la 1 ianuarie 2021, va exista o ruptură a legăturilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

„Devine clar că UE nu doreşte genul de acord încheiat cu Canada pe care l-am cerut iniţial (…) Ei vor să ne poată controla în continuare libertatea legislativă, pescuitul, într-o manieră care este evident inacceptabilă pentru o ţară independentă. Am tras concluzia că trebuie să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente mai degrabă de genul celor cu Australia, bazate pe principiile comerţului liber global. Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare din partea UE, vom merge către soluţia australiană. Şi trebuie să o facem cu mare încredere. Aşadar, a sosit momentul pentru mediul nostru de afaceri să se pregătească, pentru transportatori să se pregătească şi pentru călători să se pregătească”, a declarat Johnson vineri.

Negocierile dintre Londra și Bruxelles, în impas

Autoritățile de la Londra și de la Bruxelles nu au reușit până acum să ajungă la un consens deoarece între cele două părți există o serie de puncte sensibile, niciuna dintre părți nefiind dispusă să facă concesii.

Uniunea Europeană își dorește, în principiu, un acord extins care să cuprindă și normele europene privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra își dorește doar un clasic acord de liber schimb, după modelul celui încheiat de Blocul comunitar cu Canada.

Pescuitul continuă să fie unul dintre principalele obstacole în negocieri, în contextul în care Marea Britanie se împotrivește menținerii accesului pescarilor europeni în apele sale teritoriale.

Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Între timp, negociatorul-șef al Marii Britanii pentru Brexit, David Frost, i-a recomandat premierului țării, Boris Johnson, să nu pună capăt negocierilor cu Uniunea Europeană privind relațiile comerciale după data de 1 ianuarie 2021.

Acesta susține că în următoarele două săptămâni este posibil ca cele două părți să ajungă la un consens cu privire la securitate și pescuit.

Premierul Irlandei, Micheal Martin, a declarat joi că se așteaptă ca actualul impas din cadrul discuțiilor legate de relațiile post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie să fie depășit cu ajutorul unui dialog mai intens.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și