În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfășurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administrația Donald Trump și alte națiuni au susținut că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident și au avertizat că nu vor mai tolera folosirea de arme chimice.
În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria. Marea Britanie a susținut răspunsul SUA, dar nu a fost direct implicată.
Ministrul britanic de Externe a lăsat de înțeles că guvernul britanic va susține Administrația Trump din punct de vedere militar, dacă i se va cere acest lucru, în cazul unui alt atac sirian cu arme chimice.
„Dacă americanii vor fi din nou forțați să acționeze în privința regimului Assad și ne vor cere ajutorul… fie că este vorba despre rachete de croazieră lansate de pe submarine din Marea Mediterană… ar fi foarte greu să spunem nu. Este punctul meu de vedere, dar și al premierului”, a declarat Boris Johnson.
Șeful diplomației de la Londra a mai spus că „rămâne de văzut, trebuie testat dacă o astfel de asistență militară ar avea nevoie de permisiunea Parlamentului”, care în 2013 a votat împotriva bombardării forțelor regimului Assad în Siria, în tentativa de a-i descuraja să folosească arme chimice.
Poziția lui Boris Johnson a fost că „atacul asupra civililor din orașul Khan Sheikhoun a fost fără dubiu desfășurat de către președintele Assad, iar regimul acestuia a dezlănțuit crimele asupra propriilor cetățeni cu ajutorul unor arme care au fost interzise acum aproape 100 de ani.”
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant).