Prima pagină » Știri externe » Boris Johnson avertizează că semnarea unui acord cu UE este „departe de a fi sigură”

Boris Johnson avertizează că semnarea unui acord cu UE este „departe de a fi sigură”

Boris Johnson avertizează că semnarea unui acord cu UE este „departe de a fi sigură”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat marți, în cadrul unei ședințe de Guvern, că semnarea unui acord cu UE privind relațiile comerciale începând cu 1 ianuarie este „departe de a fi sigură”, dar a asigurat că țara sa va prospera chiar și în lipsa unui astfel de acord.

Cu aproximativ șase săptămâni înainte de finalul perioadei de tranziție post-Brexit, ambele părți fac apel la acceptarea unor compromisuri pentru semnarea unui acord referitor la comerțul dintre UE și Marea Britanie, care se ridică la aproximativ o mie de miliarde de euro pe an, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Atât UE, cât și Regatul Unit, susțin că au fost înregistrate progrese în cadrul negocierilor, dar că semnarea unui acord nu este încă sigură, în contextul în care există în continuare disensiuni cu privire la capitole precum pescuitul și ajutoarele de stat.

În timpul ședinței de marți, Johnson le-a spus miniștrilor din Cabinetul său că poziția sa nu s-a schimbat. El susține că își dorește un acord, „dar nu cu prețul valorilor noastre de bază privind suveranitatea și controlul asupra legilor noastre, granițelor noastre, banilor noștri și peștelui nostru”, a declarat purtătorul de cuvât al premierului.

„Lucrăm intens petru a găsi soluții care să respecte suveranitatea Marii Britanii, dar este departe de a fi sigur că un acord va fi posibil, iar timpul este foarte limitat acum”, a spus Johnson.

El a adăugat că este încrezător că Marea Britanie va prospera chiar și în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană.

Negocierile dintre cele două părți, în impas

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Ultima dispută dintre cele două părți este cea referitoare la statutul Irlandei de Nord, care are graniță terestră cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Acordului de la Belfast, cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998, între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu trebuie să existe o graniță.

Pentru a asigura respectarea acestei prevederi, Acordul Brexit prevede ca Irlanda de Nord să continue să aplice unele dintre regulile comunitare. Dar proiectul de lege prezentat săptămâna aceasta de Marea Britanie ar permite Londrei să ignore aceste reguli comunitare, ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar încălca legislația internațională.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și