Prima pagină » Știri externe » Boris Johnson: Deși negocierile continuă, cel mai probabil va trebui să ne pregătim de Brexit în termenii Organizației Mondiale a Comerțului

Boris Johnson: Deși negocierile continuă, cel mai probabil va trebui să ne pregătim de Brexit în termenii Organizației Mondiale a Comerțului

Boris Johnson: Deși negocierile continuă, cel mai probabil va trebui să ne pregătim de Brexit în termenii Organizației Mondiale a Comerțului
Boris Johnson: Deși negocierile continuă, cel mai probabil va trebui să ne pregătim de Brexit în termenii Organizației Mondiale a Comerțului. Sursa foto: Shutterstock

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat duminică după-amiază că încheierea tranziției post-Brexit fără un acord este „cel mai probabil” scenariu și a adăugat că țara sa a pregătit deja măsuri de urgență în acest sens.

Declarația acestuia vine în contextul în care el, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au hotărât duminică o continuare a negocierilor, în speranța obținerii unui acord, informează MEDIAFAX.

„Am avut o discuţie utilă cu Boris Johnson în această dimineaţă. Am stabilit că negocierile vor continua”, a anunțat Ursula von der Leyen pe Twitter.

Cu toate acestea, negocierile nu pot continua prea mult timp, dat fiind faptul că perioada de tranziție expiră la 1 ianuarie 2021, iar Johnson refuză o prelungire a acesteia.

Chiar dacă ar ajunge la un acord în următoarele zile, noul tratat va trebui ratificat urgent de Parlamentul European, de parlamentele celor 27 de state membre UE şi de cel britanic.

„După cum stau lucrurile, mi-e teamă că încă avem poziţii foarte distanţate în chestiuni centrale. Cel mai probabil lucru acum este să ne pregătim de termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Dacă Ursula (von der Leyen, n. red.) este optimistă, este minunat. Dar, din ce văd eu, sunt probleme foarte, foarte dificile care separă acum Marea Britanie de UE”, adică de situaţia lipsei unui acord, a declarat Boris Johnson.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Uniunea Europeană a prezentat recent o serie de măsuri de urgență pentru situația în care nu va fi convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit.

Măsurile anunțate acoperă domeniile pescuitului și transportului rutier și aerian, care sunt cele mai disputate capitole din negocierile referitoare la relațiile comerciale dintre Londra și Bruxelles începând cu 1 ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție post-Brexit.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și