Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut apel la autoritățile din Rusia să-l trateze „uman” şi să îi arate „compasiune” britanicului Aiden Aslin, unul din prizonierii luați în Ucraina.
Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, este originar din Marea Britanie, dar are și cetățenie ucraineană. Bărbatul s-a mutat în 2018 în Ucraina, unde a întâlnit-o pe iubita sa şi s-au stabilit împreună în Nikolaev, și s-a alăturat puşcaşilor marini, relatează BBC. Liderul de la Londra a precizat că acesta nu este un mercenar.
”Deşi îi descurajăm în mod activ pe oameni să meargă în acel teatru de conflict, înţeleg că el serveşte în forţele ucrainene de ceva timp, iar situaţia lui era foarte diferită de cea a unui mercenar”, a spus Johnson parlamentarilor.
Statement from the family of Aiden Aslin
Aiden’s family, my constituents, have asked that I issue the following statement on their behalf:
“In 2018 Aiden moved to Ukraine where he met his girlfriend and eventually settled down in Mykolaiv. 1/5
— Robert Jenrick (@RobertJenrick) April 19, 2022
Familia sa a făcut o serie de declaraţii miercuri dimineaţa după ce au fost difuzate filmări cu el de către televiziunea rusă.
Într-o declaraţie postată de purtătorul lor de cuvânt pe Twitter, familia sa a afirmat: ”Aiden a decis să se alăture Marinei ucrainene şi a servit în cadrul acesteia aproape patru ani. Nu este, contrar propagandei Kremlinului, un voluntar, un mercenar sau un spion. Aiden îşi făcea planuri pentru viitorul său în afara armatei, dar, ca pentru toţi ucrainenii, viaţa lui a fost dată peste cap de invazia barbară a lui Putin”.
Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.
Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, acolo unde Vladimir Putin pregătește o puternică ofensivă.
În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.
Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.