Prima pagină » Știri externe » Boris Johnson nu exclude rămânerea Irlandei de Nord în uniunea vamală a UE post-Brexit

Boris Johnson nu exclude rămânerea Irlandei de Nord în uniunea vamală a UE post-Brexit

Boris Johnson nu exclude rămânerea Irlandei de Nord în uniunea vamală a UE post-Brexit
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a refuzat, vineri seară, să excludă posibilitatea rămânerii provinciei britanice Irlanda de Nord în uniunea vamală comunitară după Brexit, informează cotidianul The Guardian.

Întrebat despre posibilitatea rămânerii Irlandei de Nord în uniunea vamală a Uniunii Europene, Boris Johnson a răspuns: „Cred că ar fi greșit din partea mea să fac comentarii în timp ce negocierile sunt în derulare”.

„Cu cel mai mare respect, vedeți ce am spus anterior. Cred că puteți trage singuri concluziile. Dar să lăsăm negocierile să continue”, a adăugat Boris Johnson.

Premierul Boris Johnson speră să îi convingă pe liderii Uniunii Europene să accepte noile sale propuneri privind Brexit. Boris Johnson a formulat propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, pledând pentru o perioadă de tranziție limitată și anunțând că așteaptă compromisuri din partea Uniunii Europene. „Compromisul propus de noi elimină așa-numitele garanții din fostul Acord de retragere din UE. (…) Aceste propuneri respectă decizia luată de poporul britanic în sensul ieșirii din UE, abordând pragmatic consecințele acestei decizii asupra Irlandei de Nord și Irlandei. Propunerile oferă menținerea alinierii la reglementările comunitare pentru o perioadă îndelungată pe toată Insula Irlanda după încheierea perioadei de tranziție, atât timp cât acceptă locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizează soluția unui Brexit concret în care politicile comerciale britanice sunt în totalitate sub controlul Marii Britanii de la început. Măsurile asigură că frontiera dintre Irlanda de Nord și Irlanda va rămâne deschisă, permițând protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Mare”, a afirmat Boris Johnson într-o scrisoare trimisă președintelui în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Uniunea Europeană a reacționat cu reticență la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra și a anunțat că le va analiza în profunzime.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici și a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.

Citește și