Prima pagină » Știri externe » Boris Johnson „sparge ușa tăcerii” liderilor europeni cu privire la războiul din Ucraina: Germania voia o „înfrângere rapidă” a Ucrainei. Franța era în „negare”

Boris Johnson „sparge ușa tăcerii” liderilor europeni cu privire la războiul din Ucraina: Germania voia o „înfrângere rapidă” a Ucrainei. Franța era în „negare”

Boris Johnson
Boris Johnson a făcut observații cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

Fostul premier al Regatului Unit, Boris Johnson, a afirmat că Germania a preferat inițial o înfrângere militară rapidă a Ucrainei în locul unei lupte prelungite iar Franța a fost „în negare” căzând practic în capcana minciunilor de la „masa lungă” de la Kremlin.

În contextul războiului brutal care se desfășoară în prezent în Europa de Est, fostul premier al Regatului Unit, Boris Johnson, a afirmat că Germania a preferat inițial o înfrângere militară rapidă a Ucrainei în locul unei lupte prelungite și că Franța a fost „în negare” cu privire la posibilitatea unei invazii rusești în Ucraina.

Johnson a făcut aceste declarații în timpul unui interviu la CNN. Fostul premier a declarat că opiniile națiunilor occidentale au fost foarte diferite înainte ca Rusia să înceapă invazia agresivă a Ucrainei pe 24 februarie. Johnson a evidențiat trei țări importante din UE în remarcile sale.

Johnson a subliniat că, deși țările UE au venit în cele din urmă în ajutorul Ucrainei și oferă acum un sprijin neclintit, nu aceasta a fost întotdeauna situația înainte de invazia rusă.

Boris Johnson a făcut observații cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

În timpul interviului, Johnson a declarat: „Acest lucru a fost un șoc uriaș… puteam vedea grupurile tactice ale batalionului rusesc adunându-se, dar diferite țări au avut perspective foarte diferite”. El a continuat spunând: „La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă” și a adăugat că pentru această abordare „tot felul de motive economice solide”.

Fostul premier britanic a precizat apoi: „Nu am putut susține acest lucru, am crezut că este un mod dezastruos de a privi situația. Dar pot înțelege de ce au gândit și simțit așa cum au făcut-o”. De la invazia Moscovei, Germania a făcut eforturi rapide pentru a-și diminua dependența de energia rusă.

Vorbind despre Franța, Johnson a spus: „Să nu aveți nicio îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”.

Este relevant de menționat că, cu doar câteva săptămâni înainte ca Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a condus eforturile Europei de a-l opri. El i-a făcut o vizită la Kremlin.

Johnson a contestat, de asemenea, răspunsul întârziat al Italiei la amenințarea de invazie. El a dezvăluit pentru că, din cauza dependenței lor „masive” de hidrocarburile rusești, guvernul lor, care era la acea vreme condus de Mario Draghi, „la un moment dat, a spus pur și simplu că nu ar putea susține poziția pe care o luăm”.

Mulți observatori au crezut inițial că invazia rusă în Ucraina se va încheia în câteva zile sau săptămâni, dar în schimb, trupele de la Kiev au descurajat atacul preliminar al Moscovei spre capitală și au desfășurat recent contraofensive eficiente pentru a recupera teren în estul și sudul națiunii.

„Zelenski este un tip foarte curajos”

Subliniind acest lucru, Johnson a afirmat că, imediat ce Rusia și-a început invazia în februarie, opiniile din Europa s-au schimbat imediat. Potrivit acestuia, „Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, (președintele SUA) Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu exista nicio opțiune. Pentru că nu puteai să negociezi cu acest tip (Putin n.red).

Acesta este punctul cheie”. El a adăugat că Uniunea Europeană a făcut o treabă excelentă în ceea ce privește opoziția față de Rusia și impunerea în continuare a sancțiunilor.

Pe lângă aceasta, în interviul exclusiv, Johnson l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a spus că Zelenski a fost absolut excepțional în conducerea sa. El a adăugat: „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost cu totul, cu totul diferită dacă el nu ar fi fost acolo”.

Sursa: CNN

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și